Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 maart 2012

ZORGcafé Leiden over leren & werken

LEIDEN – Tientallen werkgevers uit de regio ontmoetten elkaar in het Zorgcafé dat donderdag 15 maart georganiseerd werd door het Brancheservicepunt Zorg en Welzijn (BSP) en het Leerwerkloket (LWL) van het UWV. De bijeenkomst was opgezet in het kader van de Brancheweek Zorg & Welzijn van het UWV Leiden. De aanwezigen waren met name actief in de zorg voor ouderen, gehandicapten en de thuiszorg. Zij kwamen in contact met organisaties die actief zijn op het gebied van ervaringscertificering; doel van deze bijeenkomst was om samen te kijken hoe men eigen werknemers kan opscholen en er zij-instomers opnieuw aan de slag kunnen in de zorg.

Mensen doen in hun leven veel (werk)ervaring op, maar niet direct in de zorgsector. Toch zouden zij wel in de zorg actief kunnen zijn, maar het ontbreekt hen aan diploma’s. De bedrijven kwamen bijeen om te delen waar zij zelf mee bezig zijn op het gebied van op-, om- en bijscholing en nieuwe ideeën op te doen op dit gebied. Ze wilden zien of door samenwerking het voor werkzoekenden mogelijk is om door middel van een EVC hun kwaliteiten te laten certificeren en om laten zetten in een diploma (al dan niet met een aanvullende opleiding op maat).

Organisators Mirjam Looren de Jong en Aleida van Dalen vonden dat het een geslaagde bijeenkomst was: ‘Doel van deze bijeenkomst was dat de verschillende organisaties elkaar weten te vinden. Het UWV is hierbij de coördinerende factor. De aanwezigen kregen informatie over de Ervaringscompententie Certificering (EVC) en ook kwamen praktijkvoorbeelden aan de orde. Het eerste resultaat van de in 2011 door het Leerwerkloket met subsidie van het UWV ingezette EVC traject. Ook werd de samenwerking tussen DZB Leiden en het UWV belicht. Beide organisaties hebben mensen uit hun bestand geselecteerd en voorgedragen bij Topaz voor de opleiding voor gastvrouw of gastheer.’

Om het EVC-traject vaker in te kunnen zetten zijn het BSP en LWL momenteel op zoek naar nieuwe subsidiemogelijkheden. De rijksoverheid heeft voor de periode tot 2015 een bedrag opzij gezet om 12.000 extra banen in de zorg te realiseren; de zogeheten Wildersgelden. De Jong: ‘Misschien kunnen die gelden in de toekomst ook gebruikt worden voor de EVC-trajecten.’