Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 april 2012

Kale Kerkstraat wacht op het einde

NOORDWIJK – Het is zaterdagmiddag 10 maart omstreeks 14:15 uur; normaliter de drukste uren van de week waarin heel Noordwijk massaal de boodschappen doet. In de Kerkstraat kun je echter bijna een kanon afschieten, zonder iemand te raken.

Als lelijke wratten staan lege etalages de eenzame shopper toe te grijnzen. De kerstversiering die nog altijd boven de Kerkstraat hangt, verergert het treurige aangezicht alleen maar. Een banketbakker probeert er het beste van te maken en heeft zijn winkeltje opgesierd met paasprullaria. Maar de nabijgelegen slager heeft de pijp al aan Maarten gegeven. De eigenaresse van de hoedenzaak houdt het ook voor gezien en voor afbraakprijzen vanaf 10 euro liggen de hoofddeksels te wachten om meegenomen te worden. Er was een tijd dat vrouwelijke klanten voor dit soort koopjes elkaar naar het leven stonden, maar niet hier. Eén klant kijkt rustig rond en krijgt alle service die ze verdient.

Er is eigenlijk maar één plek waar het wél druk is; de supermarkt in de Hof van Noortwijck; alle kassa’s zijn open en de klanten komen met volle boodschappenkarretjes in de rijen aansluiten. Een groot deel van de winkeltjes die naast de supermarkt in het gebouw staan, profiteren mee van deze publiekstrekker. Al zit de medewerkster van het reisbureau eenzaam achter haar bureau.

Een grijzende dame pakt net haar fiets als de journalist haar aanspreekt. Deze kale Kerkstraat is voor haar niets bijzonders meer. ‘Kijk maar om je heen; dit is toch geen straat om lekker te winkelen?! De mensen komen hier hun noodzakelijk boodschappen doen en gaan dan zo snel mogelijk weer weg.’ Nadat de Kerkstraat enkele jaren geleden voor heel veel geld opgeknapt werd, lijkt het nu een kwestie van tijd voordat de winkelstraat van de beademing kan worden gehaald en de hart-longmachine wordt stil gezet. Welke projectontwikkelaar gaat de winkeliers uit hun lijden verlossen?

Ook veel van de winkeliers zijn niet echt positief. Zo stelt Aline Jongkind van RosesOnly: ‘Veel bezoekers parkeren onder de Digros, gaan met een roltrap omhoog en verdwijnen weer naar hun auto met diezelfde roltrap: van hen krijgen we geen impulsaankopen. Sinds de renovatie van de Kerkstraat is de omzet niet op het oude niveau gekomen. Panden staan leeg en het oogt armoedig. Daar mogen de winkeliers zelf ook wel wat aan doen. Geef ze een likje verf of zeem de ramen; dat werkt ook mee aan het succes.’ Net als veel van haar collega’s kijkt ze uit naar de komst van de Action: ‘Dat is een publiekstrekker die we nodig hebben.’

Zahir Aumaj, eigenaar van Telecom Deluxe wijt de verminderde publieke belangstelling ook aan de Digrosgarage: ‘Die garage houdt de loop tegen. Voor mij is dat niet zo’n probleem, want de mensen komen gericht naar mij toe, maar het ontbreken van die doorloop is niet goed voor kleding- en voedingswinkels.’ Een medewerkster van Bakker Ammerlaan, die niet met haar naam in de krant wil, laat weten: ‘Ik geloof niet dat er meer mensen zijn gekomen omdat de Kerkstraat heringericht is. ’s Ochtends is het wel vaak druk, maar ’s middags is het een stuk rustiger. Het kan zakelijk gezien veel beter.’ Shirley van Nispen van Binnenstebinnen is wel een stuk positiever, mede vanwege de komst van de Action: ‘Dan komen hier 7.000 mensen per week langs.’

Jan Reiff zette 24 jaar geleden BumbleBee op en hij heeft goed vergelijkingsmateriaal: ‘We hadden meer schwung verwacht, maar we hebben een omzetverlies van 30% geleden. In 1980 kon je hier tijdens een braderie over de hoofden lopen, maar het is nu zaterdagmiddag 12:30 uur en er is nog geen klant naar binnen gekomen.’ Hij vindt het jammer dat als er winkels verdwijnen, hier weer kantoren voor terugkomen. ‘De gemeente luistert wel naar ons, maar als de gemeente hier echt een winkelstraat van wil maken, moeten ze het vestigingsbeleid ook in de gaten houden.’

1 Comments:

At 12:29 a.m., Anonymous Geert said...

De kale kerkstraat wacht allerminst op het einde.. en lijkt snel zn haren terug te krijgen!

Beste Joep, is jou ontgaan dat er in de kerkstraat er het een en ander net een jaar geleden opgeleverd is, na een bouw van 4jaar?

Zal dit niet juist een opleving bewerkstelligen? Dus het tegenovergestelde van wat jij klakkeloos het internet opslingerd?

De mensen die jou zo vriendelijk tewoord hebben gestaan, zijn natuurlijk allerminst geholpen met de negatieve reclame die jij verspreidt over de straat waar zij hun boterham verdienen.

Waarom ben je eigenlijk niet bij de succesvolle ondernemers in de kerkstraat binnengelopen met de vraag of de kerkstraat doodbloed of opleefd? Dan had er nu geen onzin op je blog gestaan.

Zowel de Action als de Digros zijn regionale klantentrekkers de loop tussen beide winkels zal heel veel trafic in de straat brengen.

Je zult best een geschikte man zijn, maar met de bewering dat de kale kerkstraat op zn einde wacht, schop je niet alleen heel wat hardwerkende winkeliers tegen het zere been, maar sla je de plank ook nog eens volledig mis.

Ik wil je bij deze dan ook graag uitnodigen voor een kopje koffie en een gesprek over wat er echt te gebeuren staat.

Als je een beetje iets afweet van de straat waar je over geschreven hebt weet je wel waar je moet zijn.

groeten,

Geert de Ridder

 

Een reactie posten

<< Home