Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 april 2012

Kritiek op actie bouwmarkt

OEGSTGEEST – De inwoners werd vorige week de stuipen op het lijf gejaagd, door een huis-aan-huis aankondiging dat de gemeente verscherpte controles zou gaan uitvoeren op het aanbieden van grof vuil. De flyer bleek echter een landelijke reclame-uiting te zijn van Bouwmarkt Gamma. Fractievoorzitter Marien den Boer (CDA) kaartte de kwestie aan tijdens de gemeenteraadsvergadering.

In de folder, ondertekend door de ‘Gemeentelijke Dienst Afvalverwerking’, staat onder meer geschreven: ‘Verscherpte controles grofvuil. Vanaf donderdag 29 maart zal de gemeente de controles op de limiet voor de hoeveelheid aangeboden grofvuil tijdelijk verscherpen. Dit in verband met een grote kortingsactie bij Gamma die op aangegeven datum begint. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om dermate interessante kortingen dat de Gemeentelijke Dienst Afvalverwerking vreest voor een overvloed van afgedankte badkamertegels, oude dakramen, versleten vloeren en ander grofvuil, als gevolg van massale voordelige verbouwingen. Wij raden u aan het grofvuil aan te bieden volgends de in onze gemeente geldende regls. Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.’ Onderaan staan vier kortingsbonnen van 20%, te gebruiken bij de bouwmarkt.

In eerste instantie dacht de politiek nog dat de gemeente deze actie samen met de bouwmarkt opgezet had, maar wethouder Mackay liet weten dat hij hier niets van af wist. Al snel werd duidelijk dat het om een ordinaire reclamecampagne ging. Den Boer is er niet blij mee: ‘Reclame maken op deze manier keuren wij af. Het getuigt van weinig respect voor een overheidsinstelling als de gemeente en het goede werk dat de gemeente doet in het gescheiden ophalen en kunnen inleveren van afval in Oegstgeest. Wij verwachten dat het college van burgemeester en wethouders actie onderneemt richting de Gamma en/of de Reclame Code Commissie (RCC). Daarnaast zijn excuses vanuit de Gamma op zijn plaats.’

Overigens is de RCC naar aanleiding van klachten een spoedprocedure begonnen tegen de bouwmarkt. Op 12 april wordt bekend of deze uiting in strijd is met de Nederlandse reclamecode.