Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 april 2012

Gebalde vuisten bij actie GOA

LISSE – Na twee maanden van waarschuwingen uitdelen, is de tijd van het gedogen voorgoed voorbij. Daar kwamen de ouders van de leerlingen van de Josephschool op woensdag 28 maart achter. Iedere chauffeur of chauffeuse die het waagde om de eigen kroost met de auto voor de school af te zetten, werd onverbiddelijk op de bon gezet door de postende GOA (Gemeentelijk Opsporings Ambtenaar).

De ouders konden het excuus ‘Ich habe es nicht gewusst’ niet gebruiken: de school is per brief geïnformeerd dat dit soort controles zouden komen en deze mededeling is ook doorgestuurd naar de pappa’s en mamma’s. Om 08:00 uur ’s ochtends is het schoolplein en de naastgelegen Achterweg nog verlaten. De dienstdoende GOA wijst enkele mannen erop dat ze als de wiederweerga hun op de straat geparkeerde vrachtwagen moeten verwijderen, op straffe van een boete. Dat gebeurt dan ook direct; deze heren hebben geluk.

De rust duurt nog even, maar twintig minuten later komt daar opeens verandering in. Plotseling komen van alle kanten de kinderen met hun ouders aan lopen, fietsen en rijden. De GOA moet zijn op de stoep geparkeerde motorische tweewieler snel op een andere plek zetten, omdat kinderen noodgedwongen de straat op moeten, tussen het autoverkeer, om hun schoolingang te bereiken. Nadat de scooter op een betere plek is gezet, wacht de GOA op de eerste automobilisten die het wagen om hun voiture na het bekende blauwe bord met de twee rode kruizen op te stellen.

Een keurig uitziende dame is het eerste slachtoffer. Ze zet haar auto naast de stoep ten hoogte van de basisschool en lacht vriendelijk naar de GOA die haar vertelt dat ze in overtreding is. De lach op haar gezicht verdwijnt al snel en van de vriendelijkheid blijft weinig over. Nadat de GOA de zaak heeft afgehandeld, richt de chauffeuse haar woede op de fotograaf, die het had gewaagd om een foto te maken van een situatie op de openbare weg. Met gebalde vuist en dreigende taal liet ze weten hier niet van gediend te zijn. Uit piëteit voor haar frustraties is de dame in kwestie dus onherkenbaar gemaakt.

De GOA-actie was echter een succes. Duidelijk was te zien dat enkele automobilisten hun auto wel wilden parkeren, maar bij het zien van de GOA snel voor- of achteruit gingen rijden. Alles om een boete te voorkomen. De komende maanden blijven de GOA’s de schoolomgevingen in de gaten houden.