Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 april 2012

Volkstuinvereniging bedreigd door uitbreiding sportvelden

VOORHOUT – Circa honderd volkstuintjes dreigen te verdwijnen door de uitbreiding van de naastgelegen sportvelden. Een aantal van die tuintjes moeten aan de andere kant van het terrein weer verschijnen, ten koste van tientallen bomen. Hierdoor lijkt de geschiedenis zich te herhalen, waarbij de beschermde diersoorten als de veenmol en de rugstreeppad het onderspit dreigen te delven. De gemeente houdt zich bezig met verschillende alternatieven om het sportpark uit te breiden met nieuwe speelvelden. De uitbreiding richting de Volkstuinvereniging Elsgeest is een van deze alternatieven, maar ook wordt nog gekeken naar de grasvelden richting de Leidschevaart, zo informeert wethouder Leo van der Zon (VVD).

Het bestuur van de Volkstuinvereniging Elsgeest is door de gemeente op de hoogte gesteld van de mogelijke plannen. De huurders van de volkstuintjes zijn overigens nog niet geïnformeerd, omdat het bestuur ‘geen onnodige onrust wil zaaien’. Een terechte angst, want de gemoederen liepen enkele jaren geleden hoog op toen een aantal tuinders hun vaste plaats moesten verlaten en elders op het terrein van de vereniging van voren af aan moesten beginnen. En juist deze mensen worden mogelijk ook weer slachtoffer; als gekozen wordt voor de variant ‘uitbreiding sportvelden richting Volkstuinvereniging Elsgeest’, dan zullen ook hun tuintjes verdwijnen.

Van der Zon informeert dat nog helemaal niets is besloten; ‘Er zijn tweeënhalve varianten waar we mee verder gaan. Met alle verenigingen zijn we in goed overleg en we kijken naar haalbare opties. Ik ben voorstander van de variant die het meeste draagvlak heeft.’ Over de beschermde diersoorten maakt de wethouder zich geen zorgen; hij gaat ervan uit dat ze verplaatst kunnen worden.