Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 mei 2012

Vakmensen verwend op Keukenhof

LISSE – ‘Bijna iedere keer als het in het nieuws over Polen gaat, dan heeft dat een negatieve inslag. Daarom hebben we een ontspanningsdag voor onze Poolse uitzendkrachten georganiseerd.’ Aan het woord is Henk Nieuwenhuis, directeur van de Poolse Vakmensen Organisatie; een uitzendbureau dat alleen gebruik maakt van Poolse medewerkers. Zaterdag 5 mei vond de ontspanningsdag plaats in de Keukenhof, dat dit jaar geheel in het teken staat van Polen.

Nieuwenhuis blikt tevreden terug op het evenement. ‘Het was weliswaar wat koud, maar we hadden mooi, droog weer. Met zo’n veertig mensen die meededen was het een goed geslaagd evenement.’ Over het belang van deze dag informeert Nieuwenhuis: ‘We willen saamhorigheid kweken tussen de mensen die al geruime tijd bij ons te werken. Zo wordt een band gecreëerd. Ook wil ik tegenwicht geven aan alle negativiteit rondom Polen, zoals het Polenmeldpunt. Ik wilde ze een hart onder de riem steken. Gezien het succes van de dag, gaan we dit voortaan ieder jaar doen.’

Veel van de Poolse uitzendkrachten worden ingezet voor bijvoorbeeld het telen van aardbeien en asperges. De trend dat buitenlandse werknemers hier aan de slag gaan als ZZP-er lijkt voorbij: ‘Dat heeft ook nadelen; ze zijn niet verzekerd en krijgen dan geen werkloosheidsuitkering’, weet Nieuwenhuis.

De gasten werden op de dag zelf verwelkomd met koffie en gebak. Daarna liep het gezelschap een paar uur rond in de Keukenhof. De film ‘Surprising Poland’ die werd getoond, maakte veel indruk. Het was ook een educatieve dag, want de directeur informeerde zijn gasten over de historie van de tulpenbol; hoe deze in 1500 uit Turkije kwam, dat er in het begin duizenden guldens voor sommige bollen werden betaald en dat de bol in de Oorlogswinter gegeten werd om te overleven. Ook werd de Polen verteld dat Nederland uitermate geschikt is voor het telen van tulpenbollen; dankzij het zachte klimaat en de speciale geestgronden. En dat het de Nederlandse bloembollen zijn die het Sint Pietersplein in Rome ieder jaar tijdens de paasdagen sieren, was ook nog niet bij alle gasten bekend.

Als afsluiting van de dag kregen de aanwezigen een ‘Diner Warschau’; met aspergesoep en een typisch Pools gerecht.’ En kregen ze daar ook Poolse wodka, slivovic of becherovka bij? ‘Geen sprake van; ze moesten wel nuchter blijven, lacht Nieuwenhuis.’ De initiatiefnemers kregen veel lof toegezwaaid van alle deelnemers en het dagje uit werd afgesloten in de orchideeënkas van het Beatrixpaviljoen.