Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 mei 2012

‘Ze vond me errug leuk’


An en Arie van der Hoest – Stolk zestig jaar getrouwd

NOORDWIJK – Zestig jaar lang lief, leed en het bed delen; het is niet velen gegeven. Maar dat is precies wat An (83) en Arie (88) van der Hoest – Stolk dinsdag 8 mei vierden. Burgemeester Lokker kwam langs om het gelukkige paar een bloemetje te brengen. En hoorde veel verhalen over een periode vol met hoogte-, maar ook enkele dieptepunten.

De eerste keer dat de beiden elkaar zagen was in 1947 en de echtgenoot vertelt hier enthousiast over: ‘Ik voer op zee en was net aan land gekomen. An zag me lopen en zei toen: “Dat is een mooie jongen!” Ze vond me errug leuk!’ Zijn vrouw tempert het enthousiasme een beetje: ‘Ik vond ‘m inderdaad leuk, maar het was geen liefde op het eerste gezicht.’ De vlam sloeg pas in 1949 in de pan, toen de beiden voor catechisatie opgingen. Vanaf dat moment ging de jonge Arie achter zijn grote liefde aan. Hij lacht: ‘Ik zag haar naar haar werk fietsen en de volgende dag stond ik met mijn fiets op hetzelfde punt te wachten om elkaar ‘toevallig’ te ontmoeten. Het regende pijpenstelen, maar toen ze voorbij kwam fietsen reed ze zo hard dat ik haar niet kon inhalen. Ik stond uiteindelijk voor een dichte deur, maar heb toch aangebeld.’ An ging in op zijn avances en de rest is geschiedenis.

Het echtpaar heeft twee zonen en een dochter gekregen en dankzij hun kinderen ook weer zes kleinkinderen in de leeftijd van 5 tot 33 jaar. De echtgenoot meent dat het geheim van hun 60-jarig huwelijk ligt in het feit dat hij vaak op zee was: ‘Als je veel reist en van elkaar gescheiden bent, verlang je veel meer naar elkaar.’ Zijn vrouw vult aan over de vraag naar het geheim van hun huwelijk: ‘Ik vond het niet leuk als hij weg ging, want ik was bang dat hij niet terug zou komen. Maar hij kwam gelukkig in 1953 al definitief aan wal. Verder vind ik dat het geheim van ons huwelijk is dat we van elkaar houden, een gezond leven hebben en leuk met de kinderen om gaan.’ Dat gezonde leven ging niet helemaal vanzelf, want de echtgenote heeft er persoonlijk voor gezorgd dat haar man stopte met roken. ‘Ik rookte verschrikkelijk veel en moest er af. Zij verstopte mijn sigaretten en ik werd daar pisnijdig om. Maar het heeft gewerkt, want ik ben nu al 45 jaar gestopt.’

Acht jaar geleden kwam het echtpaar in Noordwijk wonen, na heel veel jaren achtereen hier vakantie gevierd te hebben. Vlak voor de burgemeester zijn intrede doet in het huis, is er nog net tijd voor een laatste vraag: ‘Welk advies hebt u voor jonge stellen om lang en gelukkig samen te leven?’ Zij reageert: ‘Je moet veel van elkaar kunnen verdragen en veel van elkaar houden. Ik ben blij dat ik ‘m heb.’