Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 juni 2012

Gegoochel met leerlingencijfers

OEGSTGEEST –  Het politieke plan uit 2011 om een algemeen bijzondere school in Nieuw-Rhijngeest (Het Dok) te realiseren, is afgekeurd door het Ministerie van OCW. Om ervoor te zorgen dat het Ministerie ook na 1 augustus 2013 een groot deel van de kosten van Het Dok op zich neemt, moet de raad nu een nieuw besluit nemen.

Oorzaak van de afkeuring is het verkeerd berekenen van de geschatte leerlingenaantallen. De gemeente ging hier volgens eigen zeggen uit van ‘schriftelijke informatie van het ministerie van OCW dat voor de prognose het belangstellingspercentage van een met Oegstgeest vergelijkbare gemeente gehanteerd zou kunnen worden’, maar in een overleg eerder dit jaar bleek deze schriftelijke informatie niet juist te zijn. Daarom moest het college van burgemeester en wethouders snel op zoek naar een nieuwe berekeningsmethode om aan te tonen dat er voldoende leerlingen zullen zijn voor de nieuwe school.

En dat is geen sinecure, want de school ligt in een nieuwbouwwijk die de komende jaren nog lang niet af zal zijn. Daarom gebruikt de gemeente kunstgrepen, om een nieuwe prognose voor te kunnen leggen aan het ministerie. Volgens die nieuwe prognose zal het aantal leerlingen binnen vijf jaar na de start en de hele periode van vijftien jaar daarna voldoen aan de stichtingsnorm van 300 leerlingen.’

Maar hoe is het mogelijk om nu met cijfers te komen dat 300 leerlingen naar een school gaan in een bijna lege nieuwbouwwijk? Laat dat maar aan de politiek over, zo blijkt uit een adviesnota die donderdag 14 juni besproken wordt. ‘Nu zijn ook die delen van de gemeente Katwijk in het voedingsgebied betrokken, die binnen een afstand van drie kilometer hemelsbreed van Het Dok liggen.’