Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 juni 2012

Regendruppel als monument

LISSE – Een monument in de vorm van een regendruppel wordt op 15 september geplaatst bij de Engelbewaarderkerk. Hoewel de precieze tekeningen van het monument angstvallig geheim worden gehouden, bevestigde initiatiefnemer Erwin de Mooij wel dat het herdenkingsteken voor het in 1944 neergestorte vliegtuig een druppelvorm krijgt. Dit werd donderdag 7 juni bekend gemaakt tijdens de vergadering van de Monumentencommissie.

Het bestuur van de Engelbewaarderkerk heeft inmiddels toestemming gegeven om het monument op hun terrein te plaatsen en met de gemeente wordt een overeenkomst gesloten over het gebruik van de grond en de verzekering van het monument. De leerlingen van de Beekbrugschool gaan het monument waarschijnlijk adopteren. Dat houdt in, dat zij het monument twee keer per jaar schoonmaken en er op 4 mei bloemen bij neerleggen.

De Mooij liet verder weten: ‘Een klein steentje zou geen recht doen aan het gebeurde. Maar als het monument rechtop zou staan, zou het vrij kolossaal zijn, dus leggen we het neer. Het materaal, lettertype en de symboliek van het monument zijn gelijk aan de stijl, zoals het in de Verenigde Staten gebruikelijk is. Op het monument verschijnen twee symbolen van de 8e Luchtmacht, een heel mooie tekening van een bommenwerper en een korte beschrijving van wat er gebeurd is.’ Ook de namen van de 12 bemanningsleden die in verschillende samenstellingen in het neergestorte vliegtuig hebben gevlogen, worden met het monument vereeuwigd. Bij de crash in 1944 zijn twee bemanningsleden omgekomen, drie werden door de Duitsers krijgsgevangen genomen en vier ontkwamen er, mede dankzij de hulp van de lokale bevolking konden ze onderduiken.

Zaterdag 15 september om 13.00 gaan de deuren van de Engelenkerk open, 13.30 begint het binnengedeelte, 14.45 begint het buitengedeelte met de onthulling van het monument en om 15.15 vliegt de luchtmacht over.