LISSE – Veteranen? Dat zijn toch die oude mannen die bij een borreltje praten over ‘die mooie tijden van weleer’? Dat is een verkeerde gedachtekronkel, want er zijn ook jongens en meisjes van een jaar of twintig die zijn uitgezonden naar landen als Afghanistan en Irak; zij mogen zich ook veteraan noemen. Vrijdag 29 juni eert de gemeente haar eigen veteranen op Veteranendag; een van de aanwezigen is daar Marco Galdeij, die in de jaren ’80 de vrede handhaafde in de Egyptische Sinaϊwoestijn.
Galdeij werd in 1982 opgeroepen voor de militaire dienst en het beviel hem uitstekend. ‘Het was alleen maar leuk. Samen met jongens van mijn leeftijd leerden we om als team de gestelde doelen te halen. Na drie maanden werkte ik bij de telefooncentrale in de verbindingsbunker van Oegstgeest.’ Hij gaf zich tijdens zijn diensttijd op om uitgezonden te worden. Een paar dagen voordat hij met een nieuwe baan zou beginnen, kreeg Galdeij het bericht dat zijn verzoek gehonoreerd was.
Galdeij kwam bij de MFO (Multinational Force and Observers) en bewaarde de vrede in de Sinaϊwoestijn. ‘Wij moesten zorgen dat er geen militaire activiteiten gebeurden door Egypte of Israel. Het was een vredesmissie, dus ik heb geen gevechtshandelingen uitgevoerd. Ik hield me bezig met de verbindingen tussen de verschillende militaire complexen, maar ook het contact tussen de soldaten en hun familie.’
Hij genoot van iedere minuut: ‘Ik wilde uitgezonden worden voor de kick, niet uit naam van de koningin of iets dergelijks. Het ging mij om het avontuur in het buitenland en het was geweldig. In de Nederlandse barakken lagen we met twee man op een kamer en dat was een enorme luxe vergeleken met de soldaten uit de andere landen. Het douchen ging onder een grote jerrycan op een stellage en plassen deden we in een pvc-buis in de grond. En als we moesten zitten, dan gebeurde dat op een vuilnisemmer.’ Na zijn Sinaϊperiode tekende Galdeij voor vier jaar bij de marine.
Het was de kameraadschap die Galdeij altijd bij zal blijven. ‘In een vreemd land moet je een vredesmissie doen. Je hebt samen iets gedeeld en deed alles voor elkaar. Als ik de jongens nu zie, hebben we aan één blik genoeg.’ Tijdens de jaarlijkse veteranendag is Galdeij tot nu toe de jongste en hij hoopt dat dit snel verandert. ‘Of je nu in de tweede wereldoorlog, Irak of Kosovo gevochten hebt; je bent een veteraan. Je hebt gevochten of gehandhaafd voor de vrede. Ook jongere mensen verdienen de erkenning; want ook zij kunnen sterven of gehandicapt raken door een bermbom.’
Hij roept de jongere veteranen op om aanwezig te zijn op 29 juni: ‘Of je nou voor je eigen land hebt gevochten tegen Duitsland of Irak; je wordt gestuurd om de missie uit te voeren. Ook een vredesmissie kan fout gaan; we zitten er niet voor niets. Juist voor jongeren veteranen is het belangrijk om te komen, want wij doen er ook toe!’ Voor meer informatie: www.initiatiefjongeveteranen.nl.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home