Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 september 2012

‘Geen noodzaak tot gemeentelijke fusie’

LISSE – Het is niet noodzakelijk voor de gemeenten in de Duin- en Bollenstreek om te fuseren. Wel moeten ze onmiddellijk afstappen van het huidige beleid om de eigen toeristische en zakelijke sterke punten apart naar voren te brengen. Zaken als ruimtevaarttechnologie, de Kaag en de bollenagricultuur moeten gecombineerd gepromoot worden. Zonder deze intensievere vorm van samenwerking zal onherroepelijk het doek vallen voor Lisse, Teylingen, Noordwijk, Noordwijkerhout en Hillegom om als zelfstandige gemeenten door te gaan. Arno van Kempen van Bureau Berenschot presenteerde dinsdag 11 september het Eindrapport ‘Bestuurlijke toekomst Duin- en Bollenstreek’.
Van Kempen liet direct weten wat de grootste uitdagingen zijn voor de Duin- en Bollenstreek: ‘We zien grote kansen voor de economische functie voor de bollen, kust en duin, Kaag, space en congres en evenementen. Dat zijn de vijf meest belangrijke economische speerpunten van deze regio.  Het is ons erg opgevallen, met name uit de gesprekken die we hebben gehad, dat de gemeenten deze vijf speerpunten niet samen oppakken. De afzonderlijke gemeenten hebben een aantal speerpunten van hun gemeente genoemd en besteden nauwelijks aandacht aan de andere speerpunten.’ Hij riep de gemeenten op om met name op het vlak van economische ontwikkeling de handen ineen te slaan om ‘een duurzaam perspectief voor de streek te creeren. Er liggen hier veel kansen. Die dreigen weg te ebben en dat is zonde voor deze streek. Als je die vijf speerpunten veel meer met elkaar in verband brengt, kun je veel meer bereiken. Daar ligt goud. Maar het gebeurt niet.’
Hij vervolgde: ‘De samenwerking op bestuurlijk niveau is met name van belang: daar worden de beslissingen genomen. Bij uw bestuur moet de wil en overtuiging bestaan om naar een andere vorm toe te groeien voor het benutten van de economische assets in deze omgeving. Het is vijf voor twaalf.’ Hij concludeerde: ‘Zoals de gemeenten er nu bijstaan, is er niet direct aanleiding om de zelfstandigheid van de gemeenten ter discussie te stellen. Het is niet nodig om te herindelen, maar er liggen vraagstukken aan de strategische kant. Om daar iets aan te doen, zal de streek moeten handelen. Het bundelen van investeringskracht kan zowel meer opleveren in de streek, maar kan ook de impact van de streek als gesprekspartner voor de omgeving van deze regio vergroten.’
Als de besturen in de regio toch besluiten om over te gaan tot een gemeentelijke fusie met de bollendorpen, dan zijn ze nu gewaarschuwd. Van Kempen: ‘Een succesvolle fusie is geheel afhankelijk van draagvlak in het gebied. Als dat draagvlak er niet is, krabt u zichzelf dan achter de oren. Dan gaat er zoveel moeite en capaciteit zitten in de fusie, waardoor u de kansen uit het oog verliest. Maar als u het traject van fusie ingaat, is snelheid geboden; laat het dan niet een traject van jaren zijn.’ Op 2 oktober gaan vier gemeenten in afzonderlijke raadsvergaderingen gezamenlijk hun eindoordeel geven over het rapport.