Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 oktober 2012

Intentieovereenkomst voor megabouwplan Offem-Zuid


NOORDWIJK – De gemeente gaat met vier projectontwikkelaars in zee om een bouwproject van 187.500.000 euro te realiseren: Offem-Zuid. Maandag 15 oktober ondertekenden de partijen een intentieovereenkomst om 750 woningen in dat gebied te realiseren. Het project moet beginnen in 2014 en in 2024 afgerond zijn. Onder het genot van een heerlijke taart werden de zeven benodigde handtekeningen gezet.

Waar in het hele land het ene na het andere bouwproject niet doorgaat, hebben de ontwikkelaars Bouwfonds Ontwikkeling B.V., Van Rhijn Bouw BV, Campri Vastgoed BV en Admiraal er alle vertrouwen in dat Offem-Zuid een groot succes wordt. De troefkaart die ze hiervoor inzetten is, dat woningeigenaren voor een groot gedeelte zelf mogen bepalen hoe hun nieuwe huis eruit komt te zien. De gemeente zet alles in het werk om het bestemmingsplan zo aan te passen, dat dit mogelijk wordt gemaakt. En dat de nieuwe bewoners die net in Offem-Zuid zijn komen wonen, geen bezwaren kunnen maken tegen de bouwplannen van hun toekomstige buren.

De 750 woningen worden niet in één keer gebouwd, maar in stukjes. Soms zelfs met bouwblokken van slechts twintig woningen. De bouwstijl moet lijken op de ‘karaktervolle trekken van (de huizen in) Noordwijk-Binnen, aldus wethouder Leendert de Lange (VVD/JES). Echte hoogbouw zal er niet komen, verzekerde Ge Noorlander: ‘Maximaal vier lagen’. In de wijk moet veel groen komen, maar ook komen er woningen voor starters, jongeren en senioren. Een in deze nieuwbouwwijk geplande woonzorgvoorziening moet de ouderen helpen om langer in hun eigen woning te laten zitten. Deze woonzorgvoorziening komt overigens niet in de plaats van Groot Hoogwaak of Jeroen.

Om het verkeer van en naar Offem-Zuid te leiden, wordt binnenkort een rotonde met een dubbele afslag aangelegd op de verlengde Beeklaan. Ook wil de gemeente daar een aansluiting met de N206 realiseren. Als alle details in de komende onderhandelingsperiode zijn uitgewerkt, hopen de partijen in 2014 te beginnen met de bouw. ‘In Zuid-Holland is nu al een tekort van 20.000 wooneenheden, dus de woningmarkt gaat de weg omhoog vinden’, merkte De Lange verwachtingsvol op. Onderdeel van het project is, dat 30% van de woningen sociale bouw moet zijn. Maar de Noordwijkse Woning Stichting heeft het geld niet om die woningen af te nemen. De partijen kijken daarom uit naar andere potentiële investeerders, zoals pensioenfondsen. De gemeente wil het liefst niet zelf risicodrager worden in dit project, maar hierover vinden nog onderhandelingen plaats.

De wethouder kijkt in ieder geval uit naar de toekomst: ‘Het beste moment zal de start van de bouw zijn. We willen namelijk samen de mooiste wijk van Noordwijk realiseren.’





(Op de foto bij de ondertekening, van links naar rechts: Ge Noorlander, Jan Admiraal, Arthur Gerritsen, Jan van Duijn, Leendert de Lange, Eric van Winsen, Charles Scholten en Willem van Dalen).