Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 oktober 2012

Kinderen debatteren over 2.000 euro voor nieuwe projecten

LISSE – Een nieuwe kindergemeenteraad vindt plaats in november. Kinderen van vier basisscholen mogen bepalen aan welk goed doel zij 2.000 euro zullen geven. Daarom is de gemeente op zoek naar projectvoorstellen van inwoners, verenigingen en stichtingen die maximaal 2.000 euro kosten. Deze ideeën moeten voor 25 oktober worden ingediend.

De kinderen debatteren in de echte raadzaal, alsof zij daadwerkelijk raadsleden zijn. Alle aspecten van de politiek komen aan bod: vergaderen, debatteren en keuzes maken. In voorgaande jaren werd de kindergemeenteraad ook gehouden, met groot succes. In 2011 bijvoorbeeld konden de vertegenwoordigers van Flash Mob Dance, Kasteel Keukenhof en ’t Huys Dever mooie cheques in ontvangst nemen.

Projectvoorstellen die kunnen worden ingediend, moeten ten goede komen aan de Lissese gemeenschap, maar hoeven niet specifiek gericht te zijn op kinderen. Het moet gaan om concrete projecten. Dus wel: een nieuw bankje voor in de gymzaal, maar niet: een bijdrage aan de bouw van de nieuwe gymzaal. Ook activiteiten als een dagje uit vallen onder de categorie ‘goede projectvoorstellen’. Het winnende project of de winnende projecten van de kindergemeenteraad moet(en) voor april 2013 zijn uitgevoerd door de indieners.

De ervaring leert overigens, dat juist de projecten die maar een paar honderd euro kosten, meer kans maken om gekozen te worden. Zoals het jonge politici betaamt, gaan de kinderpolitici namelijk ook voor de betere ruilhandel; ‘Als jullie voor ons project stemmen, dan steunen wij jullie project’. Ideeën voor projecten kunnen gemaild worden naar griffe@lisse.nl of de gemeente Lisse, ter attentie van De Griffie, Postbus 200, 2160 AE Lisse.