Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 oktober 2012

Klappen door bezuinigingen

LISSE – Door veel te bezuinigen, lukt het de gemeente om toch nog met een positief saldo de komende jaren in te gaan. En door deze manier van begroten, ontstaat er ook nog ruimte voor nieuwe initiatieven. Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad om te beslissen aan welke nieuwe plannen het nog beschikbare geld besteed mag worden. Het college van burgemeester en wethouders presenteerde dinsdag 2 oktober de Gemeentebegroting 2013.

Wethouder Bas Brekelmans (VVD) verzuchtte dat het ‘een enorme uitdaging was om voor de derde maal een grote bezuinigingsoperatie te realiseren.’ Het college wilde niet de eenvoudigste weg kiezen door het verhogen van belastingen, maar heeft als ambitie om Lisse terug te brengen in de top 75 van gemeenten met de laagste lastendruk. Daarom worden de OZB-tarieven en riool- en afvalstoffenheffingen in 2013 met maximaal 3,25% verhoogd en in de jaren daarna met 2%.

Op 31 onderdelen gaat de gemeente bezuinigen. Hieronder vallen het leerlingenvervoer, voorschoolse activiteiten en de onderwijsbegeleidingsdienst. Ook het jeugdopbouwwerk en het preventief jeugdbeleid ontkomen de komende jaren niet aan bezuinigingen. De ‘kaasschaaf’ wordt gebruikt bij onder meer het speelruimtebeleid, maar zaken als citymarketing, onderwijshuisvesting en ouderenbeleid worden niet geraakt.

Krijgt de jeugd nu de rekening van de bezuinigingen gepresenteerd? Wethouder Adri de Roon (D66) spreekt dit met kracht tegen. ‘We verwachten dat de 35.000 euro voor de voorschoolse activiteiten toch niet worden gebruikt; dan kun je die beter als bezuiniging inboeken. En voor de onderwijsbegeleidingsdienst houden we de helft in stand; in andere gemeente verdwijnt de volledige gemeentesubsidie.’

‘Het was een flinke toer om dit voor elkaar te krijgen en de onderwijsbegeleidingsdienst, het krantcafé en de kunstsector zullen niet blij zijn’, aldus het college, dat ook met andere gemeenten om de tafel gaat zitten om gezamenlijk nog meer te bezuinigen. Doel is om alle gemeenschappelijke regelingen, maar ook de grote subsidieslurpers als de GGD, het Maatschappelijk werk en de SWOL met 5% te korten. De Roon: ‘We gaan met hen in gesprek om te kijken of dat zonder pijn kan. Waar het echt niet kan, daar gebeurt het ook niet.’ Brekelmans liet wel weten dat de beoogde 300.000 euro aan besparingen uit de breedte of de diepte moet komen: ‘Als bepaalde partijen geen 5% kunnen bezuinigen, moeten anderen meer gaan bezuinigen.’ De wethouder wees er wel op dat de geplande activiteiten voor het zwembad, sporthal en sportpark gewoon doorgaan. De doorsteek bij de westelijke Randweg is echter gesneuveld.