Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 oktober 2012

Munitie uit Ringvaart gebaggerd


STREEK – De complete Ringvaart wordt voor het eerst in haar bestaan volledig schoongebaggerd. Voor dit project heeft de Provincie Noord-Holland, in samenwerking met het Hoogheemraadschap van Rijnland vijftien miljoen euro gereserveerd. Uitdagingen kent dit ambitieuze project genoeg; zo liggen bij Lisse en Vijfhuizen onbekende hoeveelheden aan ammunitie uit de tweede wereldoorlog in het water. Aan de andere kant heeft onderzoek uitgewezen dat de kans klein is dat er nog oude vliegtuigbommen in de Ringvaart liggen. Woensdag 26 september vond hierover een inloopbijeenkomst plaats in Dorpshuis Het Eiland te Beinsdorp.

De meeste bagger blijkt te liggen aan de noord- en zuidkant van de Ringvaart. De grootste uitdagingen worden echter de locatie aan de oostkant van Schiphol en de voormalige munitieloosplaatsen bij Lisse en Vijfhuizen. Voor dit werk is een gecertificeerd baggerbedrijf ingeschakeld, dat gebruik maakt van speciale apparatuur. Zo wordt gewerkt met een gepantserde kraan en ook vangen tevlar-schermen eventuele vrijkomende munitieonderdelen op. Projectleider Tom Meijerink (Provincie Noord Holland) informeert: ‘Als er wat gevonden wordt, gaat dat direct in de Speciale Munitie Opslag Unit, dat omgeven is door een betonnen wand en een hekwerk.’ Al die munitie wordt vernietigd, alleen als er echt bijzondere voorwerpen worden opgebaggerd, maken die kans om bewaard te blijven. Het gaat dan bijvoorbeeld om een propeller van een vliegtuig uit de tweede wereldoorlog. Het wordt historici in ieder geval niet toegestaan om in containers te snuffelen.

Inmiddels zijn de baggerwerkzaamheden al begonnen en het hele project behoort eind 2013 afgerond te zijn. Over de kwaliteit van de baggerspecie meldt de projectleider: ‘De bagger is niet schoon genoeg voor moestuintjes, maar er zitten geen zware vergiften in. Een deel van de bagger gaat naar depots en de rest wordt over weilanden verspreid.’

Door onderzoek en gesprekken met oude Ringvaartbewoners is de Provincie Noord Holland erachter gekomen, dat gedurende de tweede wereldoorlog grote hoeveelheden munitie zijn gedumpt bij Lisse (nabij de Poelpolder) en Vijfhuizen (bij de fietsersbrug). Schiphol is in de oorlog flink gebombardeerd, maar uit intense onderzoeken zijn geen resterende bommen onder de bagger boven komen drijven. Meijerink: ‘Die munitie is dan wel klein spul, maar je wilt niet hebben dat het af gaat.’ Het baggeren op de munitieplekken vindt bij Lisse plaats in de periode van half oktober tot eind november. Vijfhuizen volgt van eind november tot eind december. De projectleider besluit geruststellend: ‘Voor de omgeving wordt het baggeren absoluut veilig uitgevoerd. Ook houden we rekening met de natuur. Waar bijvoorbeeld vleermuizen wonen, mag in de winter niet gebaggerd worden. Bij de reguliere werkzaamheden heeft het scheepvaartverkeer geen last. Wel zal er wat overlast zijn tijdens het beveiligd baggeren. Dan gaat een paar keer per dag dat deel van de Ringvaart dicht.’