Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 oktober 2012

Twijfels over cijfers leegstand

NOORDWIJK – Sommige records zijn er om gebroken te worden, maar andere moeten zo snel mogelijk worden afgebroken. Bijvoorbeeld waar het gaat om de leegstand van kantoren en hotelkamers. Gemeenteraadslid Andries de Boer (CDA) uitte zijn zorgen tijdens de gemeenteraadsvergadering van woensdag 26 september.

De Boer: ‘We maken ons zorgen over een aantal heel negatieve trends. De leegstand in kantorensector heeft Noordwijk de hoogste leegstand in de hele regio. Ook de leegstand van hotelkamers is hier 10% hoger dan in de rest van Nederland. Ook de woningvoorraad heeft in Noordwijk met 6,8% de hoogste leegstand van de hele regio. Hoe gaat het college de leegstand verlagen?’

Wethouder Leendert de Lange (VVD/JES) bevestigde dat de percentages kloppen, maar wilde wel de cijfers relativeren. Het klopt dat het percentage voor de woningvoorraad staat op 6,8%, maar we hebben gelukkig minder leegstand. In 2008 was dit percentage 9,8%. Er zit dus een daling in.’ Maar volgens de wethouder zeggen cijfers en percentages niet alles. ‘De medewerkers van Estec staan niet in de GBA-registratie. In sommige woningen kunnen dus wel mensen wonen, terwijl die woningen als ‘leeg’ geregistreerd staan.’ Hij wilde niet stoppen met de bouw van nieuwe woningen zolang er nog leegstand in het dorp is. ‘Het werkt niet om pas te gaan bouwen nadat je minder woningen te koop hebt staan. Maar het aantal woningbouwprojecten is aanmerkelijk lager dan aantal jaar geleden.’ De Boer was ‘niet bevredigd door uw antwoord’. Hij riep de wethouder op een betere analyse van de cijfers te maken. ‘Of de cijfers kloppen niet, of er is iets anders aan de hand.’ De wethouder zegde toe met een nadere onderbouwing te komen.