Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 november 2012

‘Klaar voor de toekomst’

LISSE – Het jaar 2013 wordt beslissend voor de ontwikkeling van Museum De Zwarte Tulp. Niet alleen wordt op 1 februari de prachtige tentoonstelling La Tulipe Chapeau geopend, ook hoopt het museum duidelijkheid te krijgen of  de ‘collectieNieuwenhuis’ en de collectie van ‘De Witte Zwaan’ bij hen onderdak zal vinden. Voorzitter Arie Breure en bestuurslid Hein de Boer vertellen vol passie over het unieke museum, dat dit jaar zo’n 4.500 bezoekers trok.

De vaste collectie van Museum De Zwarte Tulp informeert de bezoekers over de (historie van) de Bollenstreek en het bollenvak. Daarnaast zijn er in twee tijdelijke exposities per jaar over wisselende onderwerpen. Zo was dit jaar al een deel van de ‘collectieNieuwenhuis’ te bewonderen; een breed scala van historische prenten met bloembollen en bolbloemen gecombineerd met bollenpoezie. Het streven van Museum de Zwarte Tulp is echter, om de volledige collectie in de toekomst in bruikleen te verwerven. Hetzelfde geldt voor de collectie van ‘De Witte Zwaan’, met fraaie gevarieerde objecten over voorjaarsbloeiende bolgewassen. Maar beiden hebben wel voorwaarden gesteld.

Breure informeert: ‘Het museum heeft een intentieovereenkomst gesloten met de eigenaar van de ‘De Witte Zwaan’ collectie. Als wij zorgen voor een goed depot, deskundige leiding en een sluitende exploitatie, dan komt de collectie naar De Zwarte Tulp. De gemeente Lisse heeft het verzoek om een bijdrage te leveren aan de extra exploitatiekosten die een deskundige leiding met zich mee brengt helaas niet gehonoreerd. Investeren in professionaliteit is echter wel een essentiële stap om de kwaliteit en uitstraling van het museum verder te verbeteren. Inmiddels heeft het bestuur contact gelegd met een partij, die het, net als het bestuur, belangrijk vindt dat beide collecties in het museum ‘onder dak’ komen en dat een museumprofessional bij het museum permanent betrokken wordt. Hij is bereid hieraan een constructieve bijdrage te leveren. ‘Zo’n museumdeskundige kan mensen instrueren en enthousiasmeren en dat is veel waard.’ aldus Breure en de Boer

De huidige tijdelijke expositie, Lente Poëzie, loopt tot 17 december. Daarna gaat Museum De Zwarte Tulp ruim een maand dicht om de nieuwe collectie La Tulipe Chapeau (De tulp in de mode) op te zetten, die tot 1 september 2013 te zien is. Ook worden in het voorjaar lezingen en workshops opgezet. De Boer en Breure laten weten heel gelukkig te zijn met de circa 90 vrijwilligers die zich vol passie inzetten voor het museum. ‘Zij zorgen ervoor dat de historie van Bollentreek en bollenvak in stand wordt gehouden. Het aantrekken van iemand met vakinhoudelijke kennis over museale tentoonstellingen, zal ook voor hen stimulerend zijn. En dat is essentieel voor de verdere ontwikkeling van het museum.’