Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 april 2013

Bezuinigingen betekenen einde van de verzorgingsstaat

KAAG EN BRAASSEM – ‘De ouderenzorg is weg gestapt van het medische modeldenken. De mensen moeten zoveel mogelijk zelfstandig wonen, maar met de benodigde steun. Ouder worden zal net zo zijn als soep maken: het wordt een beetje van jezelf en een beetje van je omgeving. We nemen afscheid van de verzorgingsstaat. Kijk maar naar de MAG (Maatschappelijke Agenda, JD) van Kaag en Braassem: hier gaat het om heel grote opdrachten, maar wel heel kleine budgetten.’ Deze sombere woorden komen van Anton Verhees van WIJdezorg, die een presentatie gaf bij de Wmo Adviesraad.

De almaar stijgende zorgkosten rijzen de pan uit: twee jaar geleden werd hier al 90 miljard euro aan uitgegeven. De oplossingen om deze kosten tegen te gaan, zijn niet zo gemakkelijk te vinden. Als je bijvoorbeeld alle rijksambtenaren zou ontslaan, dek je de kosten van vijf dagen langdurige zorg voor heel Nederland. Daarom wordt op lokaal niveau naar nieuwe inkomstenbronnen gekeken, informeert Verhees. ‘Mensen zijn boos op ons omdat we appartementen sluiten, maar dat komt doordat de landelijke overheid eisen aan ons stelt. WIJdezorg heeft 440 verzorgingsplaatsen en heeft er 26 van in onbruik gebracht. Anders werken we boven het toegestane budget. Als ik nu zorg voor overproductie, stelt de overheid dat wij die 4 of 5 ton aan extra budget zelf moeten betalen.’ Overigens kunnen deze appartementen wel verhuurd worden; voor 20 euro per dag, oftewel 600 euro per maand.

Verhees adviseerde ook over een nieuwe trend: ‘Combineer de problemen van het tekort aan kinderopvang met het organiseren van een theemiddag van ouderen, waar ook de kinderen bij aanwezig zijn. Ik kan best ouderen in mijn omgeving interesseren voor wat klein opvangwerk. Dan kun je tegen andere prijzen producten in de markt zetten, die in de buurt komen van de huidige prijzen die voor veel mensen niet meer betaalbaar zijn.’