Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 april 2013

‘Bezwaren Komplan 2e herziening’

WARMOND – Ze worden weggezet als ‘Nimby’s’ (Not in my backyard; niet in mijn achtertuin), maar de omwonenden van Liduina zijn juist voorstander van de komst van nieuwe zorg gerelateerde bouw en woningen voor senioren. In het hele proces wordt volgens hen echter onvoldoende geluisterd naar de adviezen en bezwaren van de omwonenden. Henk van der Geest en Fried Stol willen hun bezwaren uiten namens de bewoners van zowel de Endepoellaan als de Bijleveldlaan. Hun grieven richten zich op het Komplan Warmond 2e herziening, waarin (weer) in een mogelijke uitbreiding van de bouwlocatie van het Liduina wordt voorzien.

Van der Geest vertelt: ‘We waarderen het, dat mensen proberen om hier zorggerelateerde bebouwing te bewerkstelligen. Maar de manier waarop dit gebeurt, stuit ons tegen de borst. Al in 2007 stelden de gemeente, Woonstichting Vooruitgang, Architect van Egmond en LAS (nu: ActiVite) dat de toenmalige plannen niet aangepast zouden worden.’ De nu gepensioneerde bouwkundige diende echter samen met de anderen een plan in om de geplande massale gebouwen met de rooilijn vijf meter naar achteren te bouwen. Na anderhalf jaar kwam de Gemeenteraad met aanpassingen in onder meer de vaststelling van de rooilijnen, enigszins tegemoet aan de bezwaren.

Probleem opgelost dus, zo zou je denken. Maar niets is minder waar. Nieuwe tekeningen bij de 2e herziening zijn opgedoken, waarbij nog altijd de mogelijkheid bestaat om naast de vastgestelde rooilijnen, bouwgebied te benutten voor mogelijk nog te realiseren fietsenrekken, bergingen en vuilcontainers.’ Stol vindt het onbegrijpelijk: ‘Het plan is om in het (oude) voorgedeelte 28 heel dure koopappartementen te realiseren en de overige bebouwing persen ze op een veel kleiner grondgebied. En dan moeten gebouwen dus maar in hoogte en breedte groeien’.

Van der Geest vult aan: ‘We zouden met de huidige plannen moeten uitkijken op één aaneengesloten muur, terwijl de gebouwen 32 meter breed en tot meer dan 12 meter (het middengedeelte) hoog worden. De huidige bebouwing heeft een bouwvolume van 10.600 m3 en met de nieuwe plannen wordt in 29.400 m3 voorzien.’ Een 21-tal bewoners heeft bezwaren aangetekend tegen het ontwerpbestemmingsplan KOM-plan Warmond, tweede herziening. Van der Geest: ‘Tot nu toe lijken de bestuurders hier onvoldoende aandacht aan te besteden.’ Inmiddels heeft ActiVite een sloopvergunning aangevraagd en gekregen voor de sloop van de 25 aanleunwoningen. Hier hebben de omwonenden geen bezwaar tegen. ‘Ik kijk liever uit op een grasgazon dan op die verpauperde appartementen’, aldus Van der Geest. De sloopkogel wordt vanaf 25 maart ingezet en de totale sloop kan tot tien weken duren. Van der Geest: ‘Voor de omwonenden is het wederom door een gebrek aan communicatie nog onduidelijk wat er “tijdelijk” met het stuk grond zal gaan gebeuren.’