Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 april 2013

CDA pleit voor gratis aanbieden grofvuil

Depot in Ter Aar gaat dicht

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – Waar de inwoners van Kaag en Braassem Oost hun grofvuil tot één kubieke meter gratis mogen aanbieden, moeten de inwoners uit Kaag en Braassem west minimaal 12,50 euro lappen voor het aanbieden van grofvuil. Gemeenteraadslid Cees de Lange (CDA) kaartte deze ongelijkheid tijdens de gemeenteraadsvergadering van maandag 11 maart aan, maar ving bot bij de overige partijen en het college van burgemeester en wethouders.

De inwoners van de voormalige gemeente Alkemade klagen steen en been; zij moeten 12,50 euro entree betalen om hun grofvuil – hoe gering ook – naar het gemeentedepot in Veenderveld te brengen. De bewoners van de voormalige gemeente Jacobswoude kunnen hun grofvuil tot één kubieke meter echter gratis aanbieden bij het Cyclus depot. De Lange vond dit geen goede zaak: ‘Door het entreetarief gaan mensen hun afval niet meer sorteren en gaat alles in één grote bak. We willen de tarieven gelijk trekken en uitgaan van het nultarief.’ Volgens het raadslid kan het financiële tekort (36.000 euro) dat hierdoor ontstaat ruimschoots gedekt worden door de lagere verwerkingskosten van het afval, die voor de gemeente een besparing van ‘ruim drie ton’ heeft opgeleverd.

De Lange kreeg geen staande ovatie; verre van dat. Raadslid Piet van Veen (PvdA) stelde: ‘Ik vind het vreemd dat de rest van de gemeent moet gaan betalen voor het kuub dat de inwoner in Alkemade wegbrengt. De vervuiler betaalt, dus dat is diegene die het spul aanlevert.’ Ook de VVD en Samen voor Kaag en Braassem waren het met deze laatste uitspraak eens. Raadslid Petra van der Wereld (SKB) voegde hier aan toe: ‘Als de vervuiler moet betalen, dan kan het dus best zijn dat in zowel west als oost betaald moet worden.’

Wethouder Ton van Velzen vond het CDA-voorstel ‘sympathiek’, maar maakte het vervolgens met de grond gelijk. Hij liet weten dat de eerste kuub in Jacobswoude die in Ter Aar wordt aangeleverd inderdaad gratis is, maar dat bijvoorbeeld propaangasflessen niet gratis zijn. ‘Dit soort zaken zitten wel in het eerste kuub bij Alkemade.’ Van Velzen informeerde dat de tarieven voor de verwerking pas in 2016 worden aangepast; tot die tijd zit een korting er niet in.

Wel kondigde de wethouder aan: ‘We gaan het depot in Ter Aar opheffen in de zomer van 2015. Alles gaat over naar de gemeentewerf in Veenderveld, dat dan anders opgezet moet zijn. Immers, veel meer mensen gaan dan naar deze gemeentewerf. We gaan dan nog meer scheiden, dus komen er op de werf ook aparte containers voor bijvoorbeeld matrassen. We overwegen om de gemeentewerf door de week wat korter en op zaterdagen wat langer open te hebben. Ook komen er twee aparte routes: een voor het aanbieden van gratis afval en de andere routing voor het betaalde afval.’ Een aparte werkgroep is opgezet om de ideeën verder uit te werken.