Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 april 2013

Fiorettileerlingen waken over veiligheid jeugd

LISSE – Politici? Dat zijn toch alleen maar mensen in (mantel)pakken die praten om het praten? Woensdag 13 maart konden de vierdejaars leerlingen van de Mavo (Fioretticollege) zelf ervaren hoe het is om op het pluche te zitten. Tijdens een lange politieke dag moesten ze steun zien te vergaren voor een van zeven projecten. Het uiteindelijk winnende project krijgt van de gemeente een subsidie van maximaal 1.500 euro.

Al eerder organiseerde de gemeente vergaderingen voor de kindergemeenteraad, met grotendeels dezelfde opzet. Tijdens die vergaderingen zit de publieke tribune afgeladen vol met ouders en grootouders van de basisschoolleerlingen. Tijdens de jongerenraadsvergadering is er geen ouder te bekennen. De vraag is, of de leerlingen ook gewaardeerd zouden hebben dat hun pappa of mamma zou komen. De ouders zouden echter trots geweest zijn op hun kroost als ze hadden gezien hoe vol verve verbaal gevochten werd om het eigen project te verdedigen.

Opvallend was dat veel van de jongens formeel gekleed waren; in het pak of met een stropdas om, al dan niet losjes om de nek hangend. Voordat de ‘officiële’ vergadering begon, was het een rumoer van jewelste in de raadszaal. Na herhaalde oproepen van voorzitter (en burgemeester) Lies Spruit zakte het geluidsniveau enkele tientallen decibels en kon de vergadering beginnen.

De zeventien jongeren achter de microfoons waren onderverdeeld in zeven groepen. Met behulp van white boards werden de zeven verschillende projecten gepresenteerd, waarna het publiek mocht kiezen wie de beste presentatie had gegeven. Het eerste team stelde de onveilige vluchtroutes in De Gewoonste Zaak aan de kaart; ‘Sloop de muur achter de nooduitgang en barricadeer die uitgangen niet. Een veilige zaak is een goede zaak!’ Hierna werden presentaties gegeven over het stoppen van pesten, het verbeteren van de bestaande hangplek en het geven van zelfverdediginglessen voor een veiliger gevoel.

De projecten die de meeste indruk maakten, richtten zich op het tegengaan van het cyberpesten en het aanpakken van de negatieve gevolgen van groepsdruk. Deze twee presentaties kregen de meeste stemmen van het publiek en als beloning kregen de respectievelijke teams een extra ‘gemeenteraadslid’ om mee te debatteren. Maar uiteindelijk werd het winnende project toch: ‘Veiligheid voor spelende kinderen’. Met behulp van zogeheten ‘slowborden’ en het uitdelen van flyers moeten automobilisten worden gewezen op de aanwezigheid van spelende en overstekende kinderen. Voor een bedrag van 1.100 euro worden deze slowborden en groene plastic mannetjes ingezet op onder meer de Fazantstraat, Mendeldreef en het Raadhuisplein.