Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 april 2013

Nieuwe wethouder Cia Kroon presenteert zich


LISSE – Een ingeving tijdens een vakantie in Zwitserland werd al heel snel werkelijkheid. In december mijmerde Cia Kroon, VVD-gemeenteraadslid in Oegstgeest, nog over een toekomst als wethouder in de Duin- en Bollenstreek. ‘Het zou toch mooi zijn als dat ooit zou gebeuren’, zo dacht ze. Amper drie maanden later komt haar droom al uit. Donderdag 14 maart werd Kroon gepresenteerd als de opvolger van de naar Noordwijk vertrokken Bas Brekelmans.

Kroon begon haar politieke carrière vijf jaar geleden als burgerraadslid in Oegstgeest en werd in 2010 gekozen in de gemeenteraad. Het was een hectische politieke periode, waarbij vier wethouders zich gedwongen zagen om op te stappen, vanwege een abominabel financieel beleid en een chaotisch ambtenarenapparaat. Zelf geeft ze aan, dat ze uiterst kritisch is geweest op dat oude college. Nu mag ze in Lisse bewijzen dat ze het (veel) beter kan.

De nieuwe wethouder, die formeel nog door de gemeenteraad moet worden aangesteld, maakte donderdag voor het eerst kennis met burgemeester Lies Spruit. Maar helemaal nieuw in Lisse is ze ook niet, zo laat Kroon weten: ‘Ik heb enkele jaren geleden stage gelopen bij (oud-burgemeester, JD) Corrie Langelaar.’ Over haar keuze voor Lisse: ‘Hier vinden veel ontwikkelingen plaats, het is een mooi landschap en Lisse is het hart van de Bollenstreek.’

Kroon gaat zich bezighouden met onder meer de portefeuilles financiën, ruimtelijke ordening, economische zaken en toerisme. Zelf zegt ze hierover: ‘Ik ben heel goed geëquipeerd. Wat de financiën aangaat, zet ik in op kostenbeheersing.’ Op de vraag hoe zij staat tegenover een fusie van Lisse met de andere bollengemeenten, stelt de aankomend wethouder: ‘Ik kan me vinden in een fusie, want de bollengemeenten hebben een gemeenschappelijke identiteit. Je moet de krachten bundelen met een koersvast bestuur en een concurrerende economie. Lisse kan dat niet alleen.’

Ze weet ook al wat haar grootste uitdaging zal zijn, het komende jaar tot de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. ‘Ik wil zo spoedig mogelijk in contact komen met de gemeenschap; de organisaties, ondernemers en inwoners. Ik zou het geweldig vinden als mensen zich melden bij het secretariaat van het gemeentehuis, zodat ze me uitnodigen om eens een keer langs te komen.’ Kroon wil geen eenjaarsvlieg zijn in Lisse; als de kiezer het volgend jaar wil en de VVD komt weer in de coalitie, dan zal Kroon de gedoodverfde wethouderskandidaat zijn. Maar voor het zover is, blijft Kroon in Oegstgeest wonen en zal ze de afstand tussen haar woonplaats en werkterrein veelal fietsend afleggen.