Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 april 2013

Natuureilandje horizontaal gesnoeid


VOORHOUT – Waar het gaat om het met de grond gelijk maken van een natuurgebiedje, moet je zo snel mogelijk spijkers met koppen slaan. Steeds meer twijfels bestonden over de noodzaak van het platwalsen van het natuureilandje, om een uitbreiding van de milieustraat mogelijk te maken. Het college van burgemeester en wethouders vond blijkbaar dat de inspraakprocedure hierover nu wel lang genoeg geduurd had.

Er is een flora- en faunaonderzoek verricht waaruit blijkt dat op het natuureiland één soort (rugstreeppad) voorkomt die beschermd is. Wethouder Leo van der Zon (VVD) kondigde vorige week al aan, dat de natuursloop nog voor het begin van de broedtijd moest beginnen. Vrijdag 8 maart werd daarom gestart met het horizontaal snoeien van de bomen en drie dagen later werd deze klus helemaal geklaard. Het is opmerkelijk, want voor de in het bosje levende beschermde rugstreeppadden is nog altijd niet een vervangend natuurgebiedje gereed gemaakt, zo is op de gemeentelijke website te lezen.

Het Landschapsbeheer Zuid-Holland adviseerde de gemeente om een nieuwe biotoop te ontwikkelen in het parkje aan de zuidelijke randweg in Voorhout. Op 11 maart startte de gemeente met het aanleggen van twee ondiepe poelen voor de ontwikkeling van deze nieuwe biotoop. Het is te hopen, dat alle rugstreeppadden op tijd opgevangen zijn en de rest van de dieren de rupsbanden hebben kunnen ontwijken. Wel is het opmerkelijk, dat een nieuw natuurgebied pas wordt gemaakt, nadat een oud natuurgebied wordt gesloopt. Veel logischer is het, om eerst te zorgen voor de realisatie van het natuurgebied, dan de op het natuureilandje aanwezige dieren naar hun nieuwe habitat te verhuizen en pas daarna te zorgen voor de natuursloop. Volgens de afgegeven vergunning moet direct na de sloop van het eiland daadwerkelijk begonnen worden met de bouw van de nieuwe milieustraat.