Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 april 2013

Rommelmarkt zoekt ruimte

LISSE – De jaarlijkse rommelmarkt van de St. Agathakerk vindt op 1 juni plaats en in de maanden hieraan voorafgaand zijn 250 vrijwilligers bezig om oude spullen in te zamelen, te repareren en te sorteren. Door de jaren heen is het steeds gelukt om de goederen, variërend van oude videobanden, glaswerk en kleren tot meubels, schilderijen en sjoelbakken op te slaan. Maar de druk om hiervoor een geschikte – en gratis - accommodatie te vinden, neemt almaar toe. De rommelmarkt kan vooralsnog blijven bestaan dankzij enkele ondernemers met het hart op de goede plaats.

Cees Verburg, voorzitter van het Comité Rommelmarkt St. Agathakerk Lisse, kaart de problematiek aan. ‘Het is ieder jaar weer een uitdaging om een geschikte accommodatie te vinden. Niet alleen voor het jaar rond inbrengen van de goederen, maar ook voor het organiseren en houden van een rommelmarkt.’ Jaren geleden werd de rommelmarkt in de oude Hobahohallen georganiseerd, vervolgens verhuisde het geheel naar een oude hal aan de Vennestraat en twee jaar geleden bood de Voorhouter Jan-Hein Bader zijn Onderwaterhallen (Achterweg-Zuid 33A) aan voor het tijdelijk gebruik.

Ook Jaap Schuit, eigenaar van onder meer de voormalige Jack de Vromenhal, stelt deze ruimte gratis ter beschikking. Waarom doet hij dat? Schuit: ‘Ik heb leegstand en doe dit voor een goed doel. Het ligt in mijn aard om te helpen. Er zijn er veel meer in de streek die het ook zouden kunnen doen, dus beschouw dit maar als een oproep aan anderen. Er zijn namelijk exporteurs genoeg die deze tijd ruimte over hebben, maar ze moeten het natuurlijk wel willen om dat beschikbaar te stellen, ook al is het maar voor een paar maanden.’

Hij vervolgt: ‘Het gaat namelijk niet altijd om het ondernemen, je moet ook wat van de andere kant laten zien. Ik steun hiermee de kerk en het goede doel.’ Wanneer de hal weer verhuurd wordt, dan is er geen plaats meer voor de rommelmarkt, maar Schuit benadrukt dat hij de vrijwilligers dan niet in de steek wil laten. ‘Ik houd wel rekening met hun.’ En dat klopt ook, want hij stelt voor het komende jaar ook een hal aan de 2e Poellaan beschikbaar voor de rommelmarkt.

Verburg besluit: ‘Ik vind deze hulp heel bijzonder, want de jaarlijkse opbrengst van de rommelmarkt (circa 35.000 euro, JD) wordt volledig ingezet voor het onderhoud en beheer van de St. Agathakerk. Dit is het laatste jaar dat we van de Jack de Vromenhal gebruik kunnen maken en ook de bollenschuur aan de Loosterweg valt weg. Maar zonder de hulp van mensen als Schuit en Bader zou ons werk kansloos zijn.’