Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 mei 2013

‘Een miljoen euro voor een bushalte’

OEGSTGEEST – Als Stephen Spielberg op zoek is naar nieuwe collega’s, dan kan hij een keer naar dit dorp komen. Want de ingelaste gemeenteraadsvergadering van maandag 13 mei was een staaltje van fraai regisseurswerk. Wethouder Wendelien Tönjann lepelde haar vooraf voorbereide – en ongetwijfeld door de drie coalitiepartijen van tevoren goedgekeurde – verklaring voor. Van hun kant steunden LO, VVD en PrO het collegevoorstel om 999.999 euro bij te dragen aan de RijnGouwelijn. De rest van de discussie was voor de bühne.

Tönjann ontkende dat het college vertrouwelijke stukken heeft achtergehouden over dit onderwerp. Ze liet weten, dat er wel vertrouwelijke stukken met aparte afspraken met de provincie bestaan, maar dat zou over ‘twee andere dossiers’ gaan. Tönjann: ‘We hebben op dit dossier veel behaald. Een goede overeenkomst is bij dit soort omvangrijke dossiers belangrijk. Een positief raadsbesluit is nodig voordat de afspraak ondertekend kan worden. Ik reken erop dat de raad akkoord gaat met de overeenkomst.’

 Gemeenteraadslid Ruud Hessing (PrO) nam het regisseursstokje over: ‘De raad kan alleen een goed besluit nemen, als we volledig geïnformeerd zijn over de zaken die voor liggen. Het dossier is helder; we hebben alle informatie ontvangen. Fractievoorzitter Teeuwen (VVD) wees met zijn vinger naar de overige politici: ‘Bij afspraken over de vertrouwelijkheid moeten we als raad de hand in eigen boezem steken. Dit is een prima collegevoorstel.’ Gemeenteraadslid Marcel de Ruijter (LO) liet weten dat zijn partij ook het voorstel steunt, omdat de kwaliteit van het huidige openbaar vervoersnetwerk behouden blijft.

Ook van oppositiepartij CDA kwam geen kritiek over de inhoud van het voorstel. De enige twee partijen die tegen stemden waren Lokaal en Transparant Oegstgeest. Rob Braun (TO) sprak over een ‘teleurstellend eindresultaat’ en Eelke van den Ouweelen meldde: ‘De uitkomsten zijn allerbelabberdst. We krijgen wat we niet willen en het kost ons een miljoen euro. En dat voor een bushalte bij het transferium.’ Het voorstel werd met 15 stemmen voor en twee tegen aangenomen.