Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 mei 2013

‘Vrijheid spreek je af’


VOORHOUT – Twee minuten stilte om 73 jaar van oorlog, dood en verdriet te herdenken. En stil te blijven staan bij de mensen die hun leven gaven, zodat wij in vrijheid kunnen blijven bestaan. Meer dan honderd mensen verzamelden zich op het Raadhuisplein om de gevallenen te herdenken. Bloemen en kransen werden gelegd, terwijl een eenzame duif de lucht in vloog.

Na het spelen van The Last Post uitte niemand een woord. Alleen het klapperen van de vlag in de wind doorbrak de stilte. Hierna legden verschillende organisaties een krant, waaronder de Vereniging Oud Militairen en Indiëgangers, burgemeester Van Kampen en wethouder Leo van der Zon. Maar ook elf kinderen die de gezamenlijke basisscholen vertegenwoordigden, brachten een krans naar het beeld van de Phoenix; de vogel die uit zijn eigen as verrijst en de dood te boven komt om in vrijheid te leven.

Dit jaar was het thema ‘Vrijheid spreek je af’ en om dat te verwoorden las de basisschoolleerling Thijs de Vries het gedicht ‘4 mei’ voor. Hierna nam Van Kampen het woord. ‘We herdenken de mannen en vrouwen en allen die het land dienden in de tweede wereldoorlog en alle daaropvolgende oorlogen en vredesoperaties. Maar wat is het om niet vrij te zijn en niet te gaan en te staan waar je wilt? Om in de gevangenis te komen als je wat zegt? Beseffen we onze vrijheid wel?’

Ze memoreerde vrijheidsstrijder Martin Luther King: ‘Vrijheid is het waard om opoffering te doen, je baan te verliezen of in de gevangenis te zitten. Beter dat dan zelfrespect.’ Van Kampen: ‘Hij moest zijn pleidooi voor de vrijheid met de dood bekopen. Ook in 1940 tot 1945 werden Joden, homo’s en zigeuners als inferieure mensen bestempeld. Laten we een afspraak maken over wat vrijheid is. Leven en laten leven. Denken en laten denken. Doen en laten doen. Kiezen en laten kiezen. En respect hebben voor de keuzes die de ander maakt.’

De burgemeester besloot: ‘Vrijheid is een grote verworvenheid. We hebben de plicht die vrijheid te koesteren en te bewaken. We zijn dankbaar voor diegenen die voor onze vrijheid hebben gevochten en dit nooit meer na kunnen vertellen.’ Na deze worden liepen alle aanwezigen een defilé langs het monument.