Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 juli 2013

Geen fusieplannen gemeenten

KAAG EN BRAASSEM / NIEUWKOOP – In een gesprek tussen de provincie Zuid-Holland en de college van Nieuwkoop en Kaag en Braassem is de conclusie getrokken dat beide gemeenten zelfstandig verder willen gaan. De toenemende taken die door de rijksoverheid worden opgelegd doen niets af aan dit standpunt. Wethouder Floris Schoonderwoerd van Kaag en Braassem lichtte dit onderwerp donderdag 20 juni toe.

De gedeputeerden van de provincie kwamen naar dit gesprek met de opdracht van Provinciale Staten om ‘een procesrol op zich te nemen en te bekijken op welke manier de gemeenten zich voorbereiden op de 3D’s.’ Ook wordt bekeken hoe de gemeenten die drie decentralisaties op het gebied van werk, jeugdzorg en de Wmo gaan oppakken.

Schoonderwoerd liet weten over het standpunt van Kaag en Braassem: ‘Op het gebied van werk maken we veel gebruik van de infrastructuur in Alphen aan den Rijn. Voor Jeugdzorg en de Wmo werken we in heel Holland Rijnland met elkaar samen. Ook zetten we in op de eigen kracht. Bovendien roepen we verenigingen op om dingen te gaan doen voor speciale doelgroepen.’ Hij concludeert over het gesprek: ‘Op de schema’s waar het nodig is, zoeken we elkaar op. We verwachten veel van de eigen kracht van de wijken, dorpen en buurten. We willen het zelfstandig opzetten.’

Schoonderwoerd vervolgt: ‘Minister Plasterk heeft de keutel ook ingetrokken dat het allemaal 100.000 plus gemeenten moeten worden. We kunnen en willen niet alles zelf doen, daar zijn we ons van bewust. Maar er zijn onderdelen waarbij we ervoor kunnen zorgen dat we de zwaardere zorg kunnen voorkomen. Daar geloven we in; we gaan van het credo ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’: van individuele verstrekkingen naar collectieve voorzieningen. De zorgleveranciers moeten niet meer zorgen voor de zorg, maar zorgen dat de zorg wordt geleverd.’ Hij besluit: ‘Er zijn geen plannen om meer dan nu het geval is elkaar op te zoeken. Dus zijn er ook geen plannen voor een fusie tussen Nieuwkoop en Kaag en Braassem.’