Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 juli 2013

Stamtafel over kunst en milieu

NOORDWIJK – De 57ste editie van de stamtafel had een hoog kunstzinnig gehalte. Buiten de grote ruimte van het Schildersfestival aan het Jeroensplein klonken de klanken van het Shanty koren festival, terwijl binnen zo’n zeventig stamtafelaars met elkaar debatteerden over verschillende onderwerpen.

De Noordwijkse kunstenaar Juriaan van Hall beet het spits af met een gloedvolle speech over zijn beroep en wat hem inspireert. De crisis gaat volgens hem ook niet aan de kunstenaars voorbij en de bezuinigingen op onder meer subsidies hebben ook op hen een weerslag. Maar de tijd is volgens sommigen voorbij dat kunstenaars alleen maar kunnen maken wat ze zelf willen. Pastoor Theo Blokland vond, dat kunst wel een voor de mensen aantrekkelijke functie moet hebben. Anne Bult vroeg aandacht voor de letterkundige kunst, maar de mooiste uitspraak kwam van Juriaans vader Eylard: ‘Een samenleving zonder kunstuitingen mist een ziel’.

Het volgende gespreksonderwerp behandelde de vraag of er meer oplaadpunten voor elektrische auto’s moeten komen in het dorp. Annette Houwaart en Dorine Putman lieten weten dat zij zo’n auto niet uit ideologische redenen, maar om praktische motieven hebben gekozen. ‘Olie en gasvoorraden raken op en er wordt veel geïnvesteerd in meer duurzame vormen van energieopwekking. De overheid stimuleert energie opwekking uit bronnen die niet opraken. Welke ideologie je ook aanhangt, we lopen allemaal tegen de praktische problematiek aan dat de fossiele brandstoffen opraken.’

Kritisch stellen ze: ‘Het gemeentelijk voorstel dat er nu ligt om de twee gratis aangeboden laadpunten aan de Langervelderslag te plaatsen lijkt meer op burgertje pesten. Dat is ver van de meeste publiekstrekkers vandaan, terwijl de stichting E-laad ons recht geeft op een laadpunt centraal bij onze werkplek in de Voorstraat. Dit voorstel lijkt een vooraf geregisseerde mislukking.’ Toch is ook de elektrische auto niet zaligmakend, zo oordeelde Wim van Vugt. Hij wees erop dat de productie van deze auto’s ook milieugevolgen heeft.

Zoals altijd sloot ook dit keer initiator Hans van den Berg de stamtafel af. Hij kondigde aan, dat de volgende editie zal plaatsvinden op zaterdag 7 september in het Centrum van Geloof en Cultuur Maria ter Zee. Van den Berg werd vervolgens verrast door Marjolijn van der Jagt, die hem een beginnerspakket voor een schilderskunstenaarschap overhandigde. Hij lachte: ‘Ik ga direct naar Rotterdam West om daar het Kasteel van Sparta op het doek vast te leggen.’