Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 augustus 2013

Aanpak laaggeletterdheid

LISSE – Samen met de andere gemeenten van Holland Rijnland wil ook dit dorp zich inzetten in de strijd tegen laaggeletterdheid. Wethouder Adri de Roon (D66) ondertekent hierover binnenkort een convenant. Doelstelling is om het geschatte aantal van 50.000 mensen (tussen 15 en 74 jaar), dat moeite heeft met lezen en schrijven, omlaag te brengen. Het gaat hier maar liefst om 13,4% van de bevolking en dat zijn zowel autochtone als allochtone inwoners.
Na de ondertekening van het convenant willen de gemeenten samenwerken met het bedrijfsleven, onderwijs en andere maatschappelijke partners. Dat moet leiden tot het opstellen van ‘actieplannen’ en het aanbieden van taalscholing voor volwassenen. Hierdoor zou het aantal geletterden met minimaal 3% (circa 1.500 mensen) moeten afnemen. Naast het feit dat het voor de mensen zelf ook fijner is om te kunnen lezen en schrijven, biedt dit actieplan ook voordelen voor de gemeenten. Een ambtelijke notitie laat namelijk weten, dat laaggeletterde mensen vaak te maken hebben met schuldsaneringen, zorgkosten en uitkeringen. Wie kan lezen en schrijven maakt meer kans op een baan en kan zo uit de uitkeringssituatie komen.