Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 augustus 2013

Museum voorziet in behoefte

NOORDWIJKERHOUT – Op een oude bakfiets kwam Gerrit Goedhart donderdag 18 juli aanrijden om vervolgens het nieuwe museum ‘Noordwijkerhout van Toen’ te openen. Dit museum is het resultaat van een goede samenwerking tussen de stichting NOVATO en de Noordwijkerhoutse Ondernemers Vereniging (NOV). Slagerij Koot is verhuisd uit de Havenstraat 4 en de komende drie maanden is in dit pand een museum gevestigd. Maar dit succes smaakt naar meer; de bestuursleden van NOVATO zien het liefst dat zij een locatie hebben voor een permanent museum en opslagruimte.
 
De oude slagerij is onherkenbaar veranderd, de vloer is met pure ammoniak schoongemaakt en de muren zijn ontvet door de vrijwilligers. In het museum staan onder meer replica’s van de Witte Kerk en kasteel de Boekhorst, boeken over Noordwijkerhout en foto’s opgesteld. De eerste dag trok het museum al 98 bezoekers en ook in de dagen erna bleven de mensen toestromen. Bovendien blijkt de opening van dit museum nog een ander bijkomend effect te hebben; in Noordwijkerhout staan zo’n twintig winkelpanden leeg. Het museum zorgt voor een mooier aangezicht van het winkelcentrum. Het is dan ook niet gek, dat de ambities bijgesteld worden. NOVATO-voorzitter Abe Bader stelt onomwonden: ‘We willen dit behouden, zodat we de spullen die we hebben kunnen tentoonstellen. Op die manier zijn we meerdere dagen in de week bereikbaar. We willen samenwerken met andere verzamelaars en wisselende exposities houden.’
 
Bestuurslid Aad Duivenvoorden gaat nog een stap verder. ‘Jarenlang hebben we ons materiaal opgeslagen bij de verschillende (bestuurs)leden van NOVATO. Bij mij onder het bed of in de kast van de secretaris. Wat we hier tentoonstellen is nog maar 5% van wat we hebben. Mijn vrouw zit met angst en beven deze spullen over drie maanden weer terugkomen.’ Hij laat weten dat NOVATO het oog heeft laten vallen op de voormalige basisschool De Zeestroom. Dit pand staat op de nominatie om gesloopt te worden, maar de komende jaren kunnen de klaslokalen nog altijd gebruikt worden. De gemeente vraagt echter huurprijzen van circa 400 euro per maand die voor een non-profit stichting niet op te brengen zijn.
 
Duivenvoorden: ‘Laat ons de werkelijke lasten betalen, zoals het gebruik van gas, water en licht. We willen ook samenwerken met andere verenigingen en stichtingen. Als we uiteindelijk geen eigen ruimte hebben, zijn we gedoemd tot het tonen van exposities in een ruimte in het verzorgingstehuis.’ Het bestuur hoopt dat de opening van dit museum zal aantonen, dat er een grote behoefte is aan zulke tentoonstellingen. Bader: ‘We willen samenwerken met andere verzamelaars, zodat we steeds weer nieuwe exposities kunnen opzetten. Het is aan ons te tonen dat hier een behoefte aan is.’