Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 september 2013

Achterstallig onderhoud aangepakt

LISSE – De gemeente wil de komende jaren het achterstallig onderhoud in het groen wegwerken. Een van de maatregelen hiervoor is, dat ‘op geschikte plaatsen’ heesters verdwijnen. Hiervoor in de plaats komen in 2014 en 2015 gras met bollen en/of vaste planten terug.
Op dit moment kampt de gemeente met een achterstand in het groenonderhoud, met een totale waarde van maar liefst 1.530.000 euro. Deze schadepost van anderhalf miljoen euro komt doordat er in het verleden geen sprake was van het planmatig uitvoeren van het groot onderhoud. Ook is nooit geld gereserveerd om bomen en planten te vervangen. Dit mankement wordt de komende negen jaren deels opgevangen door een geldbedrag van 170.000 euro, dat door de gemeenteraad ter beschikking is gesteld.
Dat bedrag is niet voldoende om alle achterstanden weg te werken. Daarom is het plan ontstaan om arbeidsintensievere planten te verwijderen en te laten vervangen voor ‘gemakkelijk groen’. De komende negen jaar wordt 5.900 m2 aan heesters ‘omgevormd naar gras’. Mogelijk komen daar dan ook nog bollen, vaste planten en solitair bloeiende heesters bij. Hiermee hoopt de gemeente 140.000 euro te kunnen besparen.
De aanpak van het achterstallig onderhoud van het groen wordt per wijk aangepakt. Het streven is om van tevoren met de inwoners in gesprek te gaan, zodat zij mee kunnen praten over het gewenste groen in hun omgeving. De eerste wijken die aan de beurt zijn, betreffen de winkelgebieden centrum en de Poelpolder. Ook Berkhout komt  nog dit jaar aan de beurt. In 2014 volgen de wijken Meer en Duin en De Blinkerd en het jaar daarop volgen de Bloemenwijk, Halfweg, Lisse rond en De Loosters.