Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 september 2013

Dansen in het stof

NOORDWIJK –  Je bent politicus en schrijft een boek over acht maanden uit je jeugd, waarin je onderzoek deed naar olifanten. Arthur Eijs heeft hoge ambities; via een crowdfunding actie hoopt hij 10.000 euro in te zamelen, zodat een professionele uitgeverij bereid is zijn roman ‘Dansen in het stof’ uit te geven.
De 250 dagen dat Eijs in 1986 in Kameroen actief was als onderzoeker hebben zijn verdere leven gevormd. Met een loodzware koffer, maar ‘bedenkelijk weinig geestelijke bagage’ ging hij naar dit land om de leefwereld van de olifanten in kaart te brengen. Hij werd in de gevangenis gezet, probeerde een stervend kind te redden en zag de teloorgang van een groot natuurgebied. Bijna dertig jaar later is hij nog steeds vol van alles wat hij meemaakte, dus besloot hij alles op te schrijven.
Het resultaat is een boek met twintig hoofdstukken en ruim 200 pagina’s. De ambitieuze Eijs vond het niet genoeg om dat boek in eigen beheer uit te geven, maar meldde zich aan bij tenpages.com. Hij is op zoek naar minimaal honderd mensen die vóór 8 november tenminste 2.000 aandelen voor zijn debuutroman willen kopen. ‘Het leuke van crowdfunding is, dat je gedwongen wordt om zelf de pr van je boek te doen. Als ik die 2.000 aandelen haal, gaat Ten Pages in gesprek met professionele uitgevers. Zij zorgen dan voor de marketing en de kosten voor de uitgever worden lager.’
Eijs haalt herinneringen op: ‘Ik heb een Kameroener voor mijn ogen zien verzuipen. We zwommen naar hem toe om hem te pakken, maar hij verdween onder water en was weg. Ik heb in de bak gezeten omdat ik mijn paspoort niet bij me had en was te groen om op een fatsoenlijke manier iemand geld toe te steken.’ Hij vervolgt: ‘We oordelen in de politiek vaak zo snel en zo onoordeelkundig en zonder dat we beseffen hoe dingen daar toe gaan. Sta maar eens met een stervend kind in je handen. We reden in een auto en zagen langs de weg een moeder met haar zoontje van 10 die lag te stuiptrekken en schuimbekken. We brachten het ventje naar het ziekenhuis en werd hondsdolheid geconstateerd. Hij overleed nog diezelfde dag.’
Ondanks enkele negatieve ervaringen is Afrika zijn tweede liefde geworden. ‘In het boek staan ook verhalen van ongelooflijk mooie gebeurtenissen. Afrika kruipt in je bloed en die liefde voor Afrika gaat nooit meer weg, al was het bepaald niet liefde op het eerste gezicht.’ Als het boek daadwerkelijk wordt uitgegeven, kunnen de aandeelhouders tien procent van de verkoopopbrengst onder elkaar verdelen. ‘Als je rijk wilt worden, moet je hier niet aan meedoen, maar je kunt er wel iemand mee helpen. Als het boek niet gepubliceerd wordt, krijg je vier van de vijf euro per aandeel terug. Het risico is vrij overzichtelijk.’ www.tenpages.com/manuscript/dansen_in_het_stof.