Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 september 2013

Geen meerderheid voor fusie met Leiden

OEGSTGEEST – De stap naar een fusie met Leiden is op dit moment nog een brug te ver. Dat is de voorlopige conclusie die getrokken kan worden na de eerste openbare besprekingen over de toekomst van de gemeente.
Fractievoorzitter Teeuwen (VVD) had Oegstgeest het liefste laten fuseren met Teylingen ‘maar dat is op dit moment geen haalbare kaart’. Immers, Teylingen heeft zelf gezegd absoluut niet met Oegstgeest te willen fuseren. Teeuwen maakte zich ook zorgen over Leidse lijken in de kast: ‘Leiden heeft alle grondexploitaties veel te hoog gewaardeerd, terwijl wij die allang afgewaardeerd hebben’.
Ook Van den Ouweelen (Lokaal) vond de gemeentelijke organisatie in Leiden ‘een rommeltje’. Braun (TO) stelde: ‘We hebben altijd met de rug naar Leiden gestaan. Nu blijkt de omgeving met de rug naar Oegstgeest te staan.’ Hij zag overeenkomsten tussen Oegstgeest en Leiden: ‘In beide gemeenten hebben de wethouders van financiën er een enorme puinhoop van maken. We passen dus wel bij elkaar als gemeenten!’
Fractievoorzitter Den Boer (CDA) stelde dat de gemeente door alle samenwerkingsverbanden allang niet meer zelfstandig is. Maar: ‘Schaalvergroting is niet per definitie beter. Onze financiele positie is niet al te best, maar waarom zouden we onze bestuurlijke opgaves niet meer aankunnen, als dat in 2009 nog wel kon?’ Fractievoorzitter Van Tongeren (PrO) toonde zich de eeuwige optimist. Hij klampte zich vast aan een onderzoekje dat de kwaliteit van de dagelijkse dienstverlening als hoog wordt ervaren. Dat Ooegstgeest tegelijkertijd een schuld van meer dan 100 miljoen euro heeft, was voor hem wellicht van ondergeschikt belang.
Zijn partij lijkt echter voorstander van een fusie met Leiden: ‘Structureel heeft Leiden haar zaken op orde, net als Oegstgeest haar zaken structureel redelijk op orde heeft. Dat maakt ons op voorhand minder beducht voor gesprekken met Leiden. Eerder kwam PrO met het bericht dat over de fusievraag een referendum moet komen, maar Oegstgeest heeft nog niet eens een referendumverordening. Dat moet er dus eerst komen.
Fractievoorzitter Simon Vogel (LO) vond van de samenwerking met Katwijk dat ook het liefst dat Noordwijk hierbij wordt betrokken. ‘Maar ook samenwerkingen met andere gemeenten als Voorschoten, Teylingen en Kaag en Braassem zijn welkom’.
Later deze maand besluiten de politieke partijen over de weg die Oegstgeest moet nemen: volledige zelfstandigheid, een samenwerkingsverband met  Katwijk (en mogelijk Noordwijk) of een traject naar een fusie  met Leiden en Leiderdorp. Vanaf 19 september kunnen de inwoners ook ‘meepraten’ via informatiebijeenkomsten en een reactiewebsite, zodat de politici deze meningen al dan niet kunnen meenemen in hun besluit in december.