Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 september 2013

Zestig jaar samen

OEGSTGEEST – ‘Je gaat er toch geen zoetsappig verhaal van maken?! Ik wil echt niet vertellen wanneer de eerste kus was, hoor!’ Als oud-marineman weet Aat de Graaf (79) nog precies wat hij wil. Een interview vanwege het feit dat hij al zestig jaar samen is met zijn grote liefde Greet de Graaf-Brosius (79) is prima, maar wel onder voorwaarden.
Op 17-jarige leeftijd ontmoetten de beiden elkaar in de Leidse bioscoop Casino. Zij zat voor hem en na de film bleken de twee dezelfde kant op te lopen. ‘Ik vond hem wel aardig. Ik denk dat het door je pak kwam’, zo vertelt de echtgenote. Hij lacht: ‘Mijn vader had een maatpak laten maken en ik besteld er ook één in een petroblauwe kleur.’ Enige tijd later zagen de beiden elkaar bij toeval weer bij het bloemencorso. ‘Hij liep aan de overkant en na wat over en weer praten ben ik naar hem overgestoken. Al gauw kwamen de vlinders en sindsdien is het niet meer uitgegaan.’
Vertel; wanneer was de eerste zoen? Hij weigert deze informatie te verstrekken: ‘Ik ben een marineman en dan ga ik niet praten over de eerste zoen.’ Al na twee jaar trouwden de twee op 9 september 1953, natuurlijk uit liefde, maar ook was er een praktische overweging. ‘We hadden gauw genoeg in de gaten dat we voor elkaar bestemd waren. Bovendien scheelde het veel geld, want als uitgezonden militair kreeg ik als kostwinner betaald. Dat scheelde veel geld en ik heb anderhalf jaar zuinig geleefd.’ De echtgenoot lacht: ‘Na mijn terugkomst op 12 maart was ze gelijk in verwachting. Onze oudste dochter Toos werd in december geboren.’ Ook werd het echtpaar vier jaar later verblijd met de komst van hun zoon Jos. 
De beide kunnen terugkijken op een fantastisch leven. ‘Ik heb nergens spijt van’, informeert ze. ‘Af en toe kan ik ‘m wel door elkaar rammelen of achter het behang plakken. Maar het geheim van 60 jaar huwelijk is dat je geeft en neemt en vooral niet moeilijk gaat doen.’ Hij vult aan: ‘Mijn vader zei al: “Als je wel eens mot hebt, kap dan meteen, want lang kwaad blijven is zonde van de tijd.’ De echtgenoot heeft zijn aandeel aan medische ongemakken wel gehad, waaronder een open hart operatie en vijf bypasses. Maar ze kijken met vol vertrouwen naar de toekomst: ‘We gaan op naar de 65 jaar samen!’ Maar eerst wordt er gefeest: het jubilerende echtpaar gaat binnenkort gezellig met de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen naar het pretpark. En ook wordt ter ere van het unieke jubileum een mooi fotoboek gemaakt met daarop de gezichten van alle dierbare familieleden. En dat fotoboek zal de komende jaren ongetwijfeld een mooi plaatsje in de woonkamer krijgen.