Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 september 2013

Grote twijfels over plannen Raadhuisplein

LISSE – De nieuwe plannen voor het Raadhuisplein werden niet warm onthaald tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur. Het is zelfs nog maar de vraag of de plannen worden goedgekeurd door de politici. Het beslissende woord lijkt te liggen bij het CDA.
Nadat in 2009 en 2012 ook al plannen gepresenteerd waren, deed John Moors van Horsman & Co. op dinsdag 3 september een nieuwe poging. Hij legde uit dat de plannen allemaal wat ‘compacter’ zijn geworden. Zo blijft het Heemskerk-pand (waar nu Plan4 in zit) bestaan. Ook komen er 42 woningen, waarvan 25 in de sociale sector. Grote winnaar in dit plan lijken de bestuurders van de Voorhof te zijn. Voor een bedrag van 790.000 euro zorgt de gemeente ervoor dat zij in een gloednieuw gebouw komen.
Hiermee zijn de oude plannen, waarin onder meer een bioscoop, supermarkt en een parkeergarage zaten, van de baan. Wel komen er stadwoningen en appartementen. Moors: ‘We bouwen dit in delen. We laten de Voorhof in de eerste fase staan en als de nieuwe Voorhof klaar is, kunnen ze de inboedel verhuizen. Daarna kunnen de dertien vrije sector koopwoningen gebouwd worden.’ De woningen zijn te koop vanaf 176.000 euro.
Een van de grootste pijnpunten is echter het parkeren, zo vond ook fractievoorzitter Cees Ruigrok (Nieuw Lisse). Waar nu nog het Heemskerkterrein ligt met 78 parkeerplaatsen, komen er in het bouwgebied 65 terug. Officieel zijn dit openbare parkeerplaatsen, maar je kunt natuurlijk op de vingers uittellen dat de toekomstige bewoners deze plekken als hun eigendom gaan beschouwen. Moors zag het anders: ‘In totaal komen er 81 parkeerplaatsen terug.’ Ook heeft hij hoge verwachtingen voor dit plan: ‘De mensen gaan in de rij staan voor de sociale woningen.’
Wethouder Cia Kroon (VVD) was voorstander van dit plan: ‘Het is goed dat er in Lisse gebouwd wordt en dat biedt werkgelegenheid. Ook draagt dit plan bij aan de verfraaiiing van ons dorp.’ De PvdA en Nieuw Lisse waren echter kritisch: ‘Nu moeten we acht ton betalen voor de nieuwbouw van de Voorhof’, stelde Ruigrok. Ook merkte hij op dat een bedrag van 250.000 euro aan Stek gegeven wordt. Zijn partij heeft grote twijfels over het plan en de komende week gaat hij overleggen met zijn fractie of het Raadhuispleinproject gesteund wordt. Ook de PvdA en SGP/ChristenUnie reageerden niet enthousiast, zodat het laatste woord bij het CDA zal liggen.