Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 september 2013

Historische eik lijkt gedoemd

LISSE - De eeuwenoude en monumentale eik dreigt te verdwijnen onder het nieuwe Raadhuispleinplan. Dit ondanks dat de boom nog heel gezond is en dat het mogelijk is om hem te verplaatsen. Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om 30.000 te reserveren om de boom te vervangen, maar een adviesbureau geeft aan dat voor iets meer dan het dubbele van dat bedrag de boom ook verplaatst kan worden.
 
Het verdwijnen van deze eik zorgde in 2009 nog voor een felle oproep van fractievoorzitter Cees Verburg (D66). Hij zei toen onder meer: ‘Monumentale bomen zijn van onschatbare waarde. Deze boom is een cultuurhistorisch monument. Ga deze boom niet eventjes kappen.’ Nu stelt Verburg hierover: ‘Mijn gevoel is onveranderd, maar dat is hier niet doorslaggevend. Het gaat om e politieke werkelijkheid. Op gron van een motie van de VVD en Nieuw Lisse heeft de raad (in 2009, JD) in ruime meerderheid uitgesproken de monumentale eik niet te (laten) verplaatsen, vanwege de geraamde kosten. Ondanks zijn levensvatbaarheid en toekomstverwachting.’ Opvallend is overigens wel, dat in 2009 de kosten voor het verplaatsen van de eik werden geschat op 45.000 euro en bij het meest recente onderzoek bleken die kosten plotseling gestegen te zijn naar ruim 70.000 euro.