Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 september 2013

Meer dan 100 miljoen euro schuld

OEGSTGEEST – In de periode tot en met 2020 moet de gemeente maar liefst 65.792.000 euro aan leningen aflossen. Dat is bijna 10 miljoen euro per jaar. Het gaat hierbij onder meer om kortlopende aflossingsvrije leningen van 48 miljoen euro, die uiterlijk in 2016 terugbetaald moeten zijn. ‘Dat zijn leningen die zijn afgesloten met het oog op de ontwikkelingen in Nieuw Rhijngeest’, zo laat wethouder Johanna Haanstra weten.
Het is absoluut noodzakelijk dat die ruim 65 miljoen euro voor het jaar 2021 is terugbetaald, want vanaf dat moment krijgt de gemeente met nieuwe ontwikkelingen te maken. ‘Vanaf dat moment drogen de positieve kasstromen vauit de grondexploitaties op’, aldus Haanstra. ‘De ontwikkeling Nieuw Rhijngeest zal dan grotendeels zijn voltooid.’ De wethouder verwacht dat de gemeente de komende zeven jaar ruim 48 miljoen euro kan incasseren voor dit bouwproject. En als die overenthousiaste berekening toch uit zou komen, komt Oegstgeest alsnog ruim 17.500.000 euro tekort om de schulden af te betalen. Bij een veel lagere opbrengst uit het woningbouwproject, lopen de schulden dus navenant op.
Maar weinig mensen kunnen zich wat voorstellen bij bedragen van tientallen miljoenen euro. Daarom heeft wethouder Haanstra een overzicht gegeven van de totale schulden van de gemeente, omgerekend naar het schuldbedrag per inwoner. Op 1 juni bedroeg de totale (vaste en korte) schuld van de gemeente maar liefst 102.168.000 euro. Dat is dus per inwoner van Oegstgeest 4.413 euro. Het is schokkend hoe in slechts enkele jaren tijd het bestuur en de politici in staat zijn geweest om onze gemeente te veranderen van een filantroop tot een armoedzaaier.
 
Maar Haanstra houdt de moed erin. Als al haar verwachtingen uitkomen en de gemeente ruim 65 miljoen euro aan schulden kan terugbetalen, dan resteert voor Oegstgest in 2021 nog ‘maar’ een schuld van 53.929.000 euro. Maar dat lijkt dan wel de ‘best case scenario’ te zijn.