Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 september 2013

Strijd tegen laaggeletterdheid

KAAG EN BRAASSEM – Het college bindt de strijd aan met het analfabetisme, door het ondertekenen van het Convenant Bondgenootschap voor Geletterdheid. ‘Analfabetisme dreigt een steeds groter probleem te worden’, aldus wethouder Antoon Kea. ‘Dit is een klein stapje op de goede weg. De bedoeling is, dat we in Holland Rijnland-verband het een en ander gaan organiseren en stimuleren.’ Zo worden onder meer cursusssen voor taalgebruik en lezen en schrijven onder de aandacht gebracht.
Het is hoognodig, want in deze regio is maar liefst 13,4% van de mensen ttussen 15 en 74 jaar laaggeletterd. Het gaat hierbij om 50.000 mensen. Zij hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat ze onvoldoende kunnen functioneren in de maatschappij en op de werkvloer. De gemeente stelt dan ook: ‘Bestrijding van laaggeletterdheid bespaart de samenleving veel geld en biedt deelnemers meer kwaliteit van leven.’ Voorheen was er het project ‘Maak een Nieuwe Start’, dat laaggeletterden ertoe aanzette te leren lezen en schrijven. Het was succesvol, maar is nu gestopt; met als gevolg daat de instroom in lees- en schrijfcursussen sterk terug loopt.
Vandaar ook dit convenant. Er worden regionaal en lokaal activiteiten opgezet die de doelgroep moeten ondersteunen om een cursus lezen en schrijven te gaan volgen. Om een groter effect te bereiken, worden ook werkgevers en andere maatschappelijke organisaties uitdrukkelijk uitgenodigd om aan te sluiten. Het convenant wordt in september ondertekend door bedrijven en instellingen. Iedere werkgever en instantie die hieraan meedoet, heeft dan voor de komende drie jaar de verantwoordelijkheid om laaggeletterde werknemers door te verwijzen naar een geschikte cursus. Bovendien moeten activiteiten opgezet worden, die het thema ‘laaggeletterdheid’ uit de taboesfeer halen.