Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 oktober 2013

Lokale partijen trekken samen op

STREEK – De fracties van de lokale partijen Nieuw Lisse, PUUR Noordwijk en Belang van Teylingen dienden maandag 30 september gezamenlijk een motie in. Dit gebeurde tijdens de gemeenteraadsvergaderingen over de bestuurlijke toekomst. Het is voor het eerst dat deze partijen op deze manier samenwerken.
Lokale partijen zijn over het algemeen geen voorstander van politieke stappen die (op termijn) leiden tot een fusie. De idee om een nieuwe bestuurslaag van gemeenteraadsleden te creeren, die zich bezig gaat houden met alle regionale zaken, zint de drie partijen dan ook allerminst. ‘We willen geen extra bestuurslaag tussen de gemeenten, Holland Rijnland, Provincie Zuid-Holland en Rijksoverheid’, aldus de motie.
In plaats daarvan moeten de Bollen-zes (Teylingen, Katwijk, Noordwijk, Noordwijkerhout, Lisse en Hillegom) een ‘netwerkstructuur van afzonderlijke (Gemeenschappelijke) regelingen’ opzetten. Maar ook het instellen van ‘dienstverleningsovereenkomsten voor het Sociaal Domein en Economische Zaken & Toerisme’ is wat de drie partijen betreft een optie. Een goed voorbeeld van een ‘gemeenschappelijke regeling’ is volgens de indieners van de motie de ISD (Intergemeentelijke Sociale Dienst). Katwijk zou hier ook volop aan moeten deelnemen.
Waar het gaat om het samenwerken tussen de gemeenten op de gebieden ‘Ruimte’, ‘Infrastructuur en Openbare Orde’ en ‘Veiligheid’ vinden Nieuw Lisse, PUUR Noordwijk en Belang van Teylingen, dat die onderwerpen prima gezamenlijk opgepakt kunnen worden door Holland Rijnland, de Veiligheidsregio, GOM (Greenport Ontwikkelings Maatschappij) en de ISD.
In een verklaring liet fractievoorzitter Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) weten: ‘We willen dat de gemeenten volledig zelfstandig blijven, met zelfstandige beslissingsbevoegdheden op het gebied van beleid en uitvoering met de daarbij behorende budgetrechten. Maar we kunnen wel samenwerken waar dat kan in de vorm van Samenwerkingsovereenkomsten.’