Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 oktober 2013

Organisatie Bloemencorso moet stukken beter

LISSE – Er valt nog heel wat te verbeteren aan de manier waarop het Bloemencorso georganiseerd wordt. Dat blijkt uit een interne evaluatie van de gemeente Lisse, waarvan de resultaten dinsdag 24 september openbaar gemaakt werden door het college van burgemeester en wethouders.
Vorig jaar is de uitvoering van het verkeersplan voor, tijdens en na het Bloemencorso in handen gegeven van het bedrijf Traffic Support, dat ervoor moest zorgen dat het verkeersplan van het Bloemencorso soepeler zou gaan verlopen. Maar dat is nog niet gelukt, zo valt op te maken uit een ambtelijke conclusie naar aanleiding van de evaluatie: ‘Het is de vraag of de opgetuigde structuur wel zoveel voordelen biedt. Korte communicatielijnen, plaatselijke bekendheid en ervaring lijken te verdwijnen. Ten opzichte van vorig jaar zijn de kosten verder gestegen.’
Het Bloemencorso is weliswaar in een goede sfeer en zonder noemenswaardige incidenten verlopen, maar toch waren er problemen. Vooral waar het ging om de verkeersdoorstroming; op de bewuste corsodag zit de hele Bollenstreek op slot en er zijn weinig uitwijkmogelijkheden. Over de resultaten van Traffic Support is grote ontevredenheid, zo blijkt uit de rapportage: ‘verkeersmaatregelen die onderdeel uitmaken van het calamiteitenplan, vielen buiten het verkeersplan (in tegenstelling tot wat in het verleden met De Meerlanden was afgesproken). Deze maatregelen moesten achteraf alsnog door de gemeente georganiseerd worden. Er was vertraging in de uitvoering, zoals dranghekken die te laat werden geleverd.’ Ook werden verkeersregelaars ingezet die niet bekend waren met de plaatselijke omstandigheden.
 
De evaluatie van de gemeente heeft ook tot adviezen aan het college geleid: ‘Doordat informatie pas laat bekend werd, bleef ook lang intern onduidelijk wat er moest gebeuren. Voor volgend jaar moet niet alleen regionale planning leidend laten zijn, ook moeten we een eigen lokale planning opstellen en periodiek intern afstemmen.’ Daarnaast zorgen de overal te pas en te onpas en fout geparkeerde fietsen voor een groot probleem bij de calamiteitenroute. De vrije ruimte, die is ontstaan door overleg met de ondernemers, wordt in beslag genomen door grote aantallen geparkeerde fietsen. Het neerzetten van verkeersregelaars hielp niet.’ De gemeente denkt erover om handhavend op te treden tegen fietsers die hun voertuig zo achterlaten, maar het is nog maar de vraag of de twee gemeentelijke opsporingsambtenaren deze taak aankunnen, aldus het ambtelijk advies. ‘De vraag is of de inzet van twe GOA’s dan afdoende is. Consequentie is dat deze niet meer anders ingezet kunnen worden.’