Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 oktober 2013

Oegstgeesteriaanse politiek

Column
OEGSTGEEST – De discussie over de vraag of de gemeente moet samenwerken of fuseren, verliep vorige week tijdens de gemeenteraadsvergadering weer op haar Oegstgeesteriaans. Eerst is veel geld uitgegeven aan een onderzoek naar de bereidwilligheid van gemeenten die mogelijk samenwerkingspartners willen zijn. Uit dit onderzoek van Bureau Louter kwamen drie realistische opties naar voren. Oegstgeest blijft zelfstandig en werkt samen met gemeenten in de Leidse regio, Oegstgeest gaat samenwerken met Katwijk en Oegstgeest gaat fuseren met Leiden en (eventueel) Leiderdorp.
Maar tijdens de gemeenteraadsvergadering dienden de coalitiepartijen VVD, LO en PrO een amendement in om nog een vierde optie voor te leggen aan de inwoners; de keuze om Oegstgeest te laten samenwerken met Katwijk en Noordwijk. Als argument voor dit voorstel werd onder meer gesteld dat ‘de gemeente Noordwijk uit het overleg van de Bollenvijf is gestapt’. Een stelling die niet waar was, omdat die gemeente op 30 september juist gaat praten over een nieuwe samenwerkingsvorm met de gemeenten Teylingen, Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout.
 
Het abuis van de coalitiepartijen werd echter niet afgestraft door de oppositiepartijen, die blijkbaar ook dachten dat de informatie in het amendement wel zou kloppen. Het amendement werd aangenomen, waardoor de inwoners van Oegstgeest nu met een vreemde situatie geconfronteerd worden. Zij mogen kiezen uit de opties van één fusie of drie verschillende vormen van gemeentelijke samenwerking. En juist door deze manier van kiezen, neemt de kans dat ‘het grootste deel’ van de Oegstgeestse bevolking voorstander zal zijn van een fusie, enorm toe. Immers, de stemmen van de  voorstanders van een gemeentelijke samenwerking worden verdeeld over drie opties, terwijl alle fusieivoorstanders op één en dezelfde digitale knop drukken.