Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 november 2013

Blij met start Frederiksoord Zuid

OEGSTGEEST – Jarenlang had de gemeente ruzie met projectontwikkelaar Deltrust Projecten Holding BV over de ontwikkeling van Frederiksoord Zuid, een deelgebied van het project Nieuw-Rhijngeest. Gesteggeld werd onder meer over het bouwrijp maken van de grond, de herziening van het bestemmingsplan Rijnfront en de aanleg van een bouwwweg. Onlangs heeft de gemeente de banden verbroken met deze projectontwikkelaar en een ander bedrijf, Van Erk,  gevonden, waar wel zaken mee gedaan kon worden. De eerste resultaten hiervan zijn nu zichtbaar.
In 2004 ondertekende de gemeente een intentieovereenkomst met onder meer Deltrust over Deelgebied 1 van Nieuw-Rhijngeest (Frederiksoord Zuid). Hier zouden ongeveer  negentig luxe woningen moeten komen. Vijf jaar later stemde de gemeente Oegstgeest er mee in, om alle risico’s voor dit bouwproject op zich te nemen. De gemeente kocht hierbij voor circa 11 miljoen euro aan grond.
Eerder dit jaar werd de gemeente nog op de vingers getikt door de Raad van State over het bestemmingsplan Rijnfront. Hierdoor moesten de plannen gewijzigd worden. Met succes, want de Raad van State bepaalde vorige week dat de gemeente mag bouwen in Frederiksoord Zuid.
Met twee omwonenden van het Waterbospark in Rijnsburg (de heren Van den Berg en Moll) zijn door de gemeente en de ontwikkelaar afspraken gemaakt, die onder meer betrekking hebben op het wegenplan (er komt geen rondweg), de ontsluiting en de loodrechte kruising met de autoluwe Valkenburgerweg. Maar ook is overeenstemming bereikt over de bouwhoogte van de aangrenzende woningen en de locatie van de mogelijke transformatorhuisjes en de onderzoekskosten.
De ontwikkelaar is gestart met de uitwerking van de plannen. De geplande ontsluitingsweg wordt deels aangelegd. De resterende benodigde gronden voor de ontsluitingsweg zijn al door de gemeente gekocht. Naar verwachting ligt de bouwweg er in het eerste kwartaal van 2014. De eerste bouwvergunning is afgegeven.
Wethouder Wendelien Tönjann is blij: ‘Niet alleen kan er nu gebouwd gaan worden en kan het gebied ontsloten worden; het heeft ook direct grote betekenis voor de financiële positie van de gemeente. De ontwikkelaar betaalt vanaf nu de rentelasten op de gronden. In een tijd waarin veel gemeenten gebukt gaan onder de lasten van grondexploitaties, is dit een geweldig resultaat.’