Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 november 2013

Column

Bang
Waar is D66 Kaag en Braassem bang voor? Volgens eigen zeggen voor helemaal niets. Op hun website staat de goed doordachte tekst: ‘D66 is niet bang, maar nieuwsgierig. Met de blik naar buiten en naar de toekomst.’ Maar het handelen van de vertegenwoordigers van deze partij doet toch anders vermoeden.
Een aantal keren heeft deze partij een ‘Masterclass’ gehouden voor D66-leden die graag in de gemeenteraad willen komen. Een mooi  moment om daar als journalist aanwezig te zijn en er verslag van te doen. Bijkomend voordeel voor D66 is ook, dat de niet in de gemeenteraad vertegenwoordigde partij toch in het nieuws komt. Een verzoek om van deze Masterclass verslag te doen, werd echter afgewezen door lijsttrekker Roel Terraneo.
In de masterclass wordt volgens Terrraneo ‘veel geoefend’, dus ‘is men van de aanwezigheid van een journalist niet erg gecharmeerd.’ Wel mocht de journalist bij gratie van Terraneo voorafgaand aan de masterclass en de eerste vijf minuten aanwezig zijn. Maar zodra de workshops beginnen, moest de journalist maar ophoepelen. En de partijbonzen wilden de tekst voorafgaand aan publicatie lezen. U zult begrijpen, waarde columnlezer, dat ik vriendelijk bedankt heb voor deze eer.
Sinds kort is het voor iedere inwoner mogelijk om tijdens de commissie- en raadsvergaderingen in te spreken over ieder  politiek onderwerp. Voor een politieke partij met ambities is dit natuurlijk dé gelegenheid om haar standpunten weer te geven. Niet alleen richting de raadsleden, maar ook naar de inwoners die toekijken in de zaal of digitaal meeluisteren.
Maar D66 kiest er vooralsnog niet voor om dit te doen. ‘Als we wat te melden hebben over een onderwerp, doen we dat ook. We willen niet inspreken om het inspreken’, zo gaf Terraneo aan. Als politieke partij (in wording) is het echter van belang dat je over ieder onderwerp een mening hebt. Of is D66 bang dat ze met tegenargumenten van de overige raadsleden in de hoek wordt gezet? Ondertussen gaat deze partij wel door met het uitsturen van allerlei persberichten, om eenzijdig en ongezouten kritiek te spuien over wat er mis zou gaan in de gemeente. Blijkbaar heeft D66 dus wel wat te melden, alleen niet op de momenten dat collega-politici ook een weerwoord kunnen geven.