Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 november 2013

Nachtelijke bingospeurtocht

OUDE WETERING – In totaal deden 26 jongeren mee aan de Bingospeurtocht, die georganiseerd was door de Vrije Jeugd Recreatie (VJR). In het pikkedonker waren ze op zoek naar cijfers, die overal in het dorp en het naastgelegen Roelofarendsveen verstopt waren. Aan de hand van een routebeschrijving liepen ze anderhalf uur en verzamelden met behulp van vragen en hints de benodigde getallen voor de aansluitende bingo.
Bingo? Dat is toch iets voor ultrasenioren, die niets anders te doen hebben? De VJR liet zien, dat deze stelling niet klopt; als je het maar in een ander jasje steekt. Welke (pre)puber wil nou niet een avondje de straat op met vrienden en vriendinnen, zonder het wakende ouderoog die ze in hun nekken voelen prikken? Desalniettemin liep bij ieder groepje jongeren een begeleider mee, om aan te geven wanneer de jeugd volledig verkeerd liep en ook om de verkeersveiligheid in de gaten te houden.
De jongeren moesten flink tellen tijdens hun 3 kilometer lange wandeling. ‘Hoeveel stenen leeuwen kom je tegen?’ ‘Tel de zwarte paaltjes met de wit-rode bies’ en ‘Vermenigvuldig het huisnummer met het aantal wieken van de molen’. Carmen (12), Christiene (12), Katinka (11) en Indy (10) genoten van dit ‘uitje’. Maar als inwoners van Roelofarendsveen waren een aantal vragen best wel moeilijk, zo liet Christiene weten. Met name waar het ging om lokale weetjes. Gelukkig verdient Indy een zakcentje bij met het rondbrengen van folders in Oude Wetering, dus zij neemt het heft in handen. ‘Ik regel het en zeg wat we doen. Dan bespreken we de vraag met ons vieren en besluiten we wat het antwoord is.’
De vier lopen door Oude Wetering en Roelofarendsveen, terwijl ze de routebeschrijving met behulp van een zaklantaarn bekijken. Veel antwoorden zien ze, maar ze lopen straal langs het KB-paaltje, met een aantal getallen erop. Hier komen ze pas na vijf minuten lopen achter. De dames willen teruglopen, maar begeleider Wilfred van Zanten geeft ze het antwoord: ‘18’. Hij licht lachend toe: ‘Anders moeten we dat hele eind weer teruglopen.’
Alle verzamelde cijfers konden gebruikt worden bij de aansluitende bingo. Iedereen wer winnaar, want uiteindelijk ging iedere jongere met een prijsje naar huis. Dit is de tweede keer dat de bingospeurtocht georganiseerd wordt, maar de eerste keer dat de deelnemers in het donker lopen. Het was een succesvolle gebeurtenis, maar één verbeterpuntje realiseerde Van Zanten zich: ‘Volgend jaar laten we iedereen een fluorescerend hesje dragen’.