Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 november 2013

Woonbootbewoners spreken zich uit

LEIMUIDEN – Op het allerlaatste moment hebben de woonbootbewoners een alternatief bezuinigingsvoorstel gestuurd naar de gemeenteraad. Twee weken geleden riepen de politici de woonbooteigenaren op om hun visie op papier te zetten en daaraan is gehoor gegeven.
Het woonarkenbewonerscollectief (Wordfeud!) ArkenLeimuiden vertegenwoordigt de woonbootbewoners aan het Noordeinde, Raadhuislaan en Molenkade. Arnold Heuzen en Frans Hamers vertellen wat er volgens hen mis is aan het collegevoorstel, waarover de gemeenteraad deze week moet beslissen. Ze stellen dat de gemeenteraad in 2012 verkeerd is geïnformeerd. Indertijd liet het college weten, dat er ‘vijftig tot zestig’ woonboten waren, die in gemeentewater liggen. Dat zijn er echter maar negen. En deze negen eigenaren krijgen een fikse belastingverhoging voorgeschoteld.
Naast het ‘watertarief ‘ van 5,40 euro per m2 wateroppervlakte, wordt voorgesteld, dat vanaf 2015 ook 8,16 euro per m2 aan ligplaats/grondtarief wordt betaald. De woonbooteigenaren kunnen zich vinden in de hoogte van het watertarief, maar zijn het absoluut niet eens met het grondtarief. Hiervoor zetten ze in op een prijs van 3,52 euro per m2; een bedrag dat vergelijkbaar is met wat in andere gemeenten gehanteerd wordt.
‘Eerst wilde de gemeente af van de onderhoudskosten en gaf stukken grond in bruikleen aan de bewoners van de woonboten. De woonbooteigenaren hebben vervolgens zo’n perceel helemaal in cultuur gebracht en maakten daarbij aanzienlijke onkosten. Nu wenst die gemeente daar plots een grondprijsvergoeding voor te ontvangen en kan de individuele woonbootbewoner wéér kosten maken om het stuk grond ‘kaal’ op te leveren. Op zijn zachtst gezegd niet erg netjes’, zo stellen de woonarkbewoners in een brief aan de raadsleden.
De prijs van 8,16 euro per m2 is veel te hoog, zo oordelen de woordvoerders. ‘We betalen al ligplaatsgeld en OZB. Zo’n grote verhoging van het grondtarief gaat de meesten van ons boven de hoofden. We denken erover om de helft of meer van de grond terug te geven aan de gemeente.’
Heuzen besluit: ‘We willen een beroep doen aan de gemeenteraad om reëel te kijken naar deze cijfers. Het is niet redelijk om een kostenverhoging van meer dan 100% door te voeren. En als de raad er toch mee akkoord gaat, zorg er dan in ieder geval voor dat er een gewenningsperiode komt van vijf jaar.’