Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 december 2013

Duidelijkheid over uitgaven maatschappelijk vastgoed

KAAG EN BRAASSEM – De gemeente maakt ieder jaar honderdduizenden euro’s aan kosten voor het in stand houden van het zogeheten ‘maatschappelijke vastgoed’. Dit bleek maandag 16 december tijdens een informatieavond. De jaarlijkse exploitatielasten bedragen 807.562 euro en daar tegenover staan 264.774 euro aan inkomsten door huur en pacht.
De grootste kostenposten zijn de Stichting Beheer Gemeentelijke Buitensportaccommodaties (240.000 euro) en de sporthal ‘De Tweesprong’, gymzalen en zwembad in Roelofarendsveen (111.445 euro, met een inkomstenplaatje van 25.814 euro). Andere grote kostenposten, de zogeheten ‘exploitatielasten’ zijn de sportzaal De Meerkant in Rijnsaterwoude (32.663 euro), de grond onder de sporthal ‘Hertogshal’ in Rijpwetering (52.859 euro) en de sporthal Oudendijk te Woubrugge (46.000 euro). De inkomsten voor deze accommodaties variëren van 741 euro tot 7.455 euro.
Een van de weinige panden waarin bij hoge exploitatielasten toch gewerkt kan worden met meer inkomsten dan uitgaven, is sporthal ’t Spant in Leimuiden. De jaarlijkse kosten bedragen hier 88.691 euro en de inkomsten aan verhuur van het gebouw en pacht van de kantine bedragen 89.109 euro. De gemeenteraadsleden kregen te horen, dat de gemeente erachter wil komen in hoeverre de inwoners in de verschillende dorpskernen van plan zijn om al  dit soort accommodaties ook daadwerkelijk nog te gaan benutten. Hierop moet het aanbod worden afgestemd. Maar de tijden liggen achter ons, dat het alleen maar de gemeente is die gaat zorgen voor de binnen- en buitensportaccommodaties, de dorpshuizen, begraafplaatsen, kinderboerderijen en peuterspeelzalen. Ook ‘andere partijen’ worden hiervoor benaderd, dus ook commerciële bedrijven. En dat betekent voor de gebruikers van dit soort faciliteiten maar één ding: meer betalen om te kunnen genieten van een sociaal samenzijn.