Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 december 2013

Lijstduwers nemen verantwoordelijkheid

KAAG EN BRAASSEM – Het zou kunnen zijn, dat enkele lijstduwers van SVKB alsnog besluiten om in de gemeenteraad plaats te nemen. Als zij voldoende voorkeurstemmen krijgen, zullen zij ‘het vertrouwen van de kiezer niet beschamen’.
Bij iedere partij staan in de top van een verkiezingslijst de namen van de inwoners die zich daadwerkelijk voor de politiek willen inzetten. Daarna volgen de namen van mensen die hun partij een warm hart toedragen en hun steun aan de partij betuigen. Deze zogeheten ‘lijstduwers’ hebben over het algemeen geen politieke ambities (meer) en zitten er niet op te wachten om in de raad te komen.
Maar een opmerking van SVKB-voorzitter Henk Elstgeest, dat de top 11 van de verkiezingslijst bestaat uit mensen die ‘niet voldoende geïnteresseerd zijn’ om  een raadszetel in te nemen, werd gecorrigeerd door één van de lijstduwers. Ben Beukenholdt, nummer 19 op de SVKB-kandidatenlijst en onder meer voorzitter van de Dorpsraad Woubrugge, liet weten: ‘Ik hoop niet dat ik gekozen wordt, maar ik ben van mening dat als je met voorkeurstemmen gekozen wordt, je moreel verplicht bent om wel zitting te nemen in de gemeenteraad.’
 
Elstgeest reageerde hierop:  ‘Als je bewust gekozen hebt om als lijstduwer op de lijst te staan, ben je niet verplicht om gehoor te geven aan de mensen.’ Hier was Beukenholdt het niet mee eens: ‘Als je gekozen wordt door de kiezers, dan kun je het niet maken om geen zitting te nemen. Als ik met voorkeurstemmen gekozen wordt, dan neem ik zitting in de raad.’ Ook Rob Hekkenberg (nummer 12) liet weten, dat hij bij het halen van voldoende voorkeurstemmen, zitting zal nemen in de raad. Deze standpunten worden gerespecteerd en gewaardeerd door het bestuur en de fractie van SVKB, zo verzekerde Elstgeest: ‘Als iemand zich verplicht voelt om in de raad te gaan, wie zijn wij dan om het anders te bepalen?’