Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 december 2013

Rapporten ambtelijke misstanden niet openbaar

OEGSTGEEST – Een motie van Leefbaar Oegstgeest, CDA, Lokaal en TO om volledige openheid te geven over ambtelijke misstanden, werd afgewezen door de coalitiepartijen PrO en VVD. De enige handreiking die PrO wilde geven, was dat drie raadsleden alle stukken hierover mochten inzien. Maar dan wel onder toezicht van de gemeentesecretaris en in een aparte en afgesloten kamer. De angst is namelijk te groot, dat er teveel informatie over de misstanden in de openbaarheid komt. De oppositiepartijen en LO wezen dit voorstel af en daarom blijven de ambtelijke misstanden een groot gemeentelijk geheim.
Eerder dit jaar concludeerden twee rapporten van de gerenommeerde onderzoeksbureau’s Baker Tilly Berk en Ernst & Young dat meerdere ambtenaren de (vertrouwens)regels hadden gebroken. De raadsleden kregen de informatie te horen dat alles opgelost en afgehandeld was, maar het fijne van de zaak werd niet verteld door het college. Als een draak die een gouden schat bewaakt, werd iedere raadsridder die om openheid vroeg, vakkundig afgeweerd. Daarom probeerden de coalitiepartijen samen met LO nog één keer om de benodigde openbaarheid van de misstanden te krijgen.
Dit druist echter volledig in tegen de grote beslotenheid waarmee achtereenvolgende colleges handelen, en die de gemeente in een poel van schulden en verkeerde investeringen en beslissingen heeft getrokken. De uitkomst van deze discussie was dan ook geen verrassing. Fractievoorzitter Simon Vogel (LO) vond dat de raad alle informatie nodig heeft ‘in het kader van de controlerende taak’. Fractievoorzitter Marien den Boer (CDA) constateerde: De accountant heeft alle informatie wel gekregen, maar het bevreemdt ons dat wij als opdrachtgever die informatie niet kunnen krijgen.’
Na een schorsing van een half uur nam fractievoorzitter Tim van Tongeren (PrO) het woord: Inmiddels zitten we in de situatie dat kennelijk het vertrouwen in het dorp over wat er nou eigenlijk gaande is, ter disdussie staat. Wij willen voorstellen om een door de raad te benoemen groep van drie raadsleden gezamenlijk kennis te nemen van die geanonimiseerde rapporten. In aanwezigheid van de secretaris of wethouder. Een beperkt gezelschap inzage geven, geeft ook de mogelijkheid om heel zorgvuldig met elkaar het aspect vertrouwelijkheid te blijven borgen.’ Hij liet weten dat raadslid Reiding (PrO) hier deel van wil uitmaken. ‘Wij nodigen graag de collega’s uit aan te geven of men bereid is in dit voorstel mee te gaan en of men ook kandidaat zou willen zijn.’ Ook fractievoorzitter Michiel Teeuwen (VVD) vertrouwde de overige raadsleden niet: ‘Het vertrouwen is ook geschaad bij het rapport van Public Profit. Dit is een continue doorzoemend iets.’
De overige partijen wezen dit voorstel echter af. Den Boer: ‘Waarom zouden die drie raadsleden meer mogen weten dan de rest?’ Van Tongeren vond dit ‘onzin. We hebben ook een vertrouwenscommissie waarin raadsleden andere raadsleden informeren.’ Het compromisvoorstel haalde het echter niet, waarna ook de motie van  LO, CDA, Lokaal en TO door een 10 – 9 meerderheid door PrO en VVD werd afgewezen.