Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 december 2013

Jonge drinkers op de klinkers

KAAG EN BRAASSEM – Het valt mee met de criminaliteit, zo constateerde Anouk Veenstra, teamchef politie op maandag 2 december. Zij deed deze constatering tijdens de politieke informatieronde.
Zo zijn er minder woninginbraken. Werd  er in 2012 nog in totaal 109 keer spullen gejat uit huizen, dit jaar is dat aantal tot nu toe beperkt gebleven tot 71. Dat wil overigens niet zeggen, dat het dievenrapalje het niet geprobeerd heeft. Maar door beter hang- en sluitwerk lukt het deze werkschuwe wezens niet om bij veel woningen in te breken. Met name hoekwoningen blijven echter populair, zo waarschuwt Veenstra. Ook wees ze erop, dat nog altijd veel schuurtjes niet afgesloten worden en dat hieruit onder meer fietsen zonder problemen meegenomen kunnen worden.
De meeste (brom)fietsen worden overigens gejat bij de bushaltes langs de N207. De politie zet een lokfiets in om fietsendieven te snappen. Ook is er een lokauto om de mensen aan te pakken die hieruit spullen willen graaien. De meeste voertuigcriminaliteit gebeurt door mobiele bandieten: jongens uit grote steden als Amsterdam en Den Haag die van de snelweg komen en in één nacht bij een stuk of vijftien auto’s inbreken.
Het afgelopen jaar zijn 174 mensen betrapt op het rijden met teveel alcohol. Hierbij ging het om 29 mensen uit onze gemeente, 49 uit Nieuwkoop en 96 personen uit andere plaatsen. Veenstra waarschuwt dat beginnende bestuurders, die hun rijbewijs minder dan vijf jaar hebben, al strafbaar zijn als ze één biertje op hebben. Voor meer ervaren chauffeurs ligt het maximum op twee pilsjes, al is het BOB-rijden natuurlijk het allerbeste.
Vanaf 1 januari gaat de politie in de gaten houden of jongeren van 16 en 17 jaar overstappen naar het gebruik van drugs. Immers, zij mogen dan niet meer drinken. Jeugd van die leeftijd die toch laveloos op straat ligt, wordt niet per definitie direct hard aangepakt, zo informeerde burgemeester Marina van der Velde: ‘We kijken wat redelijk is. Als iemand al bijna twee jaar heeft gedronken en nu plots valt onder de nieuwe wet van ‘niet meer drinken onder 18 jaar’, handelen we anders, dan iemand die net zestien jaar wordt. We hanteren hiervoor een overgangsperiode.’