Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 december 2013

Succesvolle keurwedstrijd trekt veel dieren

RIJPWETERING – Vanuit het hele land kwamen de keurmeesters naar de Pluimvee- en pelsdierenshow om hun oordeel te geven over 180 kippen, acht cavia’s en in totaal 102 konijnen en duiven. En ook dit jaar was de kwaliteit weer hoog: de hanen en hennen stonden fier op hun poten en de vacht van de konijnen en cavia’s schitterde. Ook de duiven waren fraai opgedoft.
De bezoekers die het afgelopen weekend het dorpshuis betraden, zagen door de stroresten die buiten lagen al, dat er binnen wat bijzonders aan de hand was. En ze werden niet teleurgesteld, want binnen bevonden zich in totaal 290 dieren in evenzo vele (grote) kooien. Zij streden allemaal voor de eer om de mooiste van de wedstrijd te zijn. De professionele fokkers, die de felbegeerde bekers in ontvangst namen, beloonden hun winnaars met wat extra voer.
Ronald Ouwehand, voorzitter van de Leidse Pluimvee- en Konijnenvereniging, leidt de journalist gastvrij rond en licht toe: ‘Alle fokkers nemen hun beste dieren mee. Ze wassen ze en maken ze schoon.’ Niet ieder dier kan aan deze wedstrijd meedoen, want ze moeten wel tam zijn. ‘Als je een haan nooit vast houdt, is die wild en fladdert die in de kooi.’ Ouwehand wijst naar een van de vele fraaie hanen: ‘Kijk hoe mooi die staat; daar worden ze op getraind.’ De verschillende dieren worden gekeurd op hun raskenmerken. De ene haansoort moet bijvoorbeeld een mooie rode kam en diepzwarte poten hebben, terwijl  een bepaalde duivensoort juist heel opstaande veren moet hebben. Er zijn veel verschillende diersoorten, zoals de Vlaamse reuzen, Franse Hangoren en Lotharingen bij de konijnen en de kraaikop en krieltjes bij de kippen. Alle dieren zien er goed verzorgd uit, maar soms ontdekt de jury een verborgen gebrek. Een konijn moet bijvoorbeeld volgens de regels tussen 7 en 8 kilogram wegen. ‘En af en toe heeft een dier een gespleten penis’. Zo’n mankement maakt het betreffende konijn direct kansloos voor de eindprijs.
Voor de allereerste keer organiseerde de Pluimvee- en pelsdierenshow dit jaar een echte Hanenkraaicompetitie. De deelnemende hanen werden in hokjes gezet en kregen een doek over hun hok. ‘En de haan die het meest kraait, heeft gewonnen’, zo legde Ouwehand de regels van deze wedstrijd uit. De winnaars dit jaar waren: Jan Kramp (beste konijn), Jan Schaap (mooiste dwerghoender en prachtigste kip), Freek Kouwenhoven (fraaiste cavia) en Sam van de Hoven (fijnste duif).